Den spanske armada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget ved Gravelines
Konflikt: Den engelsk-spanske krig
Loutherbourg-Spanish Armada.jpg
Den spanske armadas nederlag, av Philippe-Jacques de Loutherbourg, malt 1797, forestiller slaget ved Gravelines.
Dato29. juli 1588
StedGravelines, Den engelske kanal
ResultatTaktisk uavgjort, strategisk engelsk-nederlandsk seier
Stridende parter
England
Nederland
Spania
Portugal
Kommandanter og ledere
Charles Howard Francis Drake7. Hertugen av Medina Sedonia
Styrker
34 krigsskip, 163 handelsskip22 galleoner
108 handelsskip
Tap
50-100 drept
400 sårede
600 døde
800 sårede
397 tatt til fange
4 handelsskip senket eller erobret

Den spanske armada, på spansk Grande y Felicísima Armada, var den spanske flåten som seilte mot England under kommando av greven av Medina Sedonia i 1588. Flåtestyrken hadde blitt sendt av Filip II av Spania, som tidligere i sitt ekteskap med Maria I av England bar tittelen «Konge av England».

Hensikten bak armadaen var å eskortere hertugen av Parmas fryktede spanske «tercios» fra de spanske nederlandene (stort sett dagens Belgia) over Den engelske kanal for å invadere England. Målet var å fjerne den engelske støtten til De forente Nederlandene som tidligere hadde vært en del av de spanske nederlandene (Åttiårskrigen). Et annet mål var å avskjære angrep mot de spanske koloniene på det amerikanske kontinent, og å gjeninnføre katolisismen i England; landet var på dette tidspunkt styrt av den protestantiske Elisabeth I av England. Ekspedisjonen ble støttet av pave Sixtus V, og ble det største sammenstøtet i den uoffisielle engelsk-spanske krigen (15851604).

Den spanske armadaen besto av i alt 130 skip, og møtte en engelsk flåte på 200 skip. Etter at styrken hadde kjempet seg opp Den engelske kanal, ble den angrepet av den engelske flåtestyrken, med støtte av nederlandske styrke i slaget ved Gravelines, på grensen mellom Frankrike og de spanske nederlandene. Den spanske styrken ankret, men ble drevet fra ankerplassen av et angrep med brennere (skip som ble satt i brann for å ødelegge fienden); dette ødela den spanske invasjonsplanen.

Grunnet sterk vind ble den spanske styrken deretter bokstavelig talt blåst ut i Nordsjøen, og forsøkte å seile tilbake til Spania ved å seile rundt Skottland. Dårlig vær ødela 24 av fartøyene, og de overlevende søkte hjelp i Skottland. Av den totale styrken var det 50 skip som ikke vendte tilbake til Spania. Tapet for Royal Navy var minimalt, bare 7 skip i den engelske styrken kom ikke tilbake, og bare tre av disse ble tapt grunnet krigshandlinger.

Ut fra den tids drikkevaner medbrakte den spanske armada hele 82 000 liter vin om bord, mot bare 57 000 liter vann.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jens Riise Kristensen: Barbariet tur retur (s. 69), forlaget Ørby, 2003, ISBN 87-89797-17-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]