Greenwich-observatoriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Greenwich-observatoriet
LandStorbritannia[1]
StedGreenwich
Historiske fakta
ArkitektChristopher Wren
Etablert4. mars 1675 (Julian)
Ferdigstilt 1675
Kart
Kart
Greenwich-observatoriet
51°28′40″N 0°00′05″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Royal Observatory, Greenwich

Greenwich-observatoriet, formelt Royal Observatory Greenwich (ROG), «Det kongelige observatorium»,[2] kjent som Old Royal Observatory fra 1957 til 1998 da det virksomme kongelige observatorium (RO) flyttet fra Greenwich til Herstmonceux i East Sussex. Det er som navnet indikerer et observatorium beliggende på en høyde i Greenwich Park med utsyn over elven Themsen. Det spilte en stor rolle i historien til astronomien og navigasjonen, og er best kjent som lokaliseringen av nullmeridianen, og ga derav sitt navn til Greenwich Mean Time (GMT), den tidssonen som (under betegnelsen vesteuropeisk tid) anvendes i Storbritannia og Irland på vinteren. Observatoriet har Den internasjonale astronomiske unions kode 000 for observatorier, den første på listen.[3] Observatoriet, Det nasjonale maritime museum, Queen's House, og det historiske skipet «Cutty Sark» er kollektivt underlagt Royal Museums Greenwich.[2]

Observatoriet ble bestilt i 1675 av kong Karl II og grunnsteinen ble langt ned den 10. august samme år. Stedet ble valgt av arkitekten Christopher Wren.[4] På samme tid opprettet kongen også posisjonen Astronomer Royal, «kongelig astronom», som direktør ved observatoriet og for å «gi ham selv dem mest nøyaktige omsorg og aktsomhet for å beriktige tabellene til himmelens bevegelser og plasseringen av fiksstjernene for sådan å finne ut den så lenge ønskede lengdegrad av stedene for å perfeksjonere navigasjonens kunst.»[5] John Flamsteed ble den første utnevnte kongelige astronom. Bygningen, bygget av Wren, ble ferdigstilt sommeren 1676.[6] Bygningen ble i begynnelsen ofte referert til som «Flamsteed House» grunnet dens første beboer. Det var den første bygningen i Storbritannia som utelukkende var oppført for et vitenskapelig formål.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Heritage List for England, Wikidata Q6973052, https://www.historicengland.org.uk/listing/the-list 
  2. ^ a b Higgitt, Rebekah (6. september 2012): «Royal Observatory Greenwich, London» Arkivert 8. juli 2018 hos Wayback Machine., BSHS Travel Guide - A Travel Guide to Scientific Sites.
  3. ^ «List of Observatory Codes», Minor Planet Center.
  4. ^ «Greenwich and the Millennium» Arkivert 22. oktober 2015 hos Wayback Machine., RMG 2015.
  5. ^ Perryman, Michael (2010): The Making of History's Greatest Star Map, Springer Science & Business Media, s. 51
  6. ^ Chambers, Robert (1864): Book of Days (søkbar, digital versjon)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]