Anna av Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se for øvrig Anna av Sachsen (1532–1585) som i Tyskland også ble kalt Anna av Danmark
Dronning Anna av Danmark (Queen Anne, 1574-1619) var gift med Jakob I av England (Jakob VI av Skottland). Maleriet viser dronninga kledt i svart, antakelig i sorg over sønnen Henry, prins av Wales som døde i 1612.

Anna av Danmark (også kalt Anne, Anne of Denmark og Queen Anne, født 14. oktober 1574, død 4. mars 1619[1]) var dronning i Skottland fra 1589 og i England fra 1603. Hun var gift med Jakob I av England (Jakob VI av Skottland).

Hun var datter av Frederik II av Danmark-Norge og Sophie av Mecklenburg-Gustrow. Anna ble født på Skanderborg slott. I august 1589 ble hun gift via stedfortreder med Jakob VI av Skottland, men ekteskapet ble bekreftet da de to møttes i Oslo (i borgermester Mules hus bygget over Oslo bispeborg) 23. november samme år. Anna ble med til Skottland, hvor hun ble kronet den 17. mai 1590 i Holyrood Abbey.

De to kom godt overens til å begynne med, men gled etter hvert fra hverandre. I midten av 1590-årene konverterte hun til katolisismen, den tro hennes mann hadde, noe som gjorde henne upopulær i det presbyterianske Skottland; det skulle senere få samme effekt i det anglikanske England.

I 1603 arvet hennes mann den engelske tronen og ble dermed Jakob I av England. Hun ble kronet sammen med han den 25. juli samme år i Westminster Abbey. Hun hadde på det tidspunkt tre levende barn: Henry, Elizabeth og Charles. Til hennes store sorg ble de alle tatt fra henne som spedbarn for å fostres av nære allierte etter gammel skotsk skikk.[2] Fire andre barn hadde dødd som spedbarn, og hun hadde hatt flere spontanaborter og dødfødsler.

Deres andre sønn, Charles, etterfulgte faren som Karl I. Datteren Elizabeth ble bestemor til Georg I.

Anna døde 44 år gammel på Hampton Court Palace, og ble gravlagt i Westminster Abbey.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hennes fødsels- og dødsdatoer er noe usikre; de som er oppgitt her er det offisielle som er inngravert på hennes kiste. Årene er sikre.
  2. ^ Siv Randi Palm: Norske Prinsesser, forlaget Pantagruel, Oslo 2008, ISBN 978-82-7900-322-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]