Palace of Placentia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°28′56″N 00°00′24″V

Tegning av palasset fra det 18. århundre, etter at det ble revet, basert på eldre tegninger.

Palace of Placentia var et kongelig palass i Greenwich i London, ved bredden av Themsen. Det ble reist av Humphrey, hertug av Gloucester i 1428, og revet mot slutten av det 17. århundre. Det ble erstattet av Greenwich Hospital, nå The Old Royal Naval College.

Hertug Humphrey var regent i Henrik VIs regjeringstid, og bygde palasset under navnet Bella Court. I 1447 falt han i unåde hos dronning Margaret av Anjou, og ble arrestert for høyforræderi. Han døde i fengsel, og Margaret tok over Bella Court. Hun gav det navnet Palace of Placentia, også skrevet Palace of Pleasaunce.

I de neste to århundre var palasset den viktigste kongelige residensen. Henrik VIII ble født der i 1491, og han tilbrakte mye av sin tid der. Hans første datter Mary ble født der i 1516, hans andre datter Elizabeth i 1533 og i 1540 giftet han seg med Anna av Kleve i palasset. Et tre i Greenwich Park er kjent som «Dronning Elizabeths eik», og det sies at hun som barn lekte i dette treet.

Både Maria I og Elizabeth I levde der en tid, men under Jakob I og Karl I ble Queen's House reist sør for palasset og tok over dets rolle. Under den engelske borgerkrig forfalt palasset, og det fungerte en tid som kjeksfabrikk og krigsfangeleir. I 1660 bestemte Karl II seg for å gjenopbygge det, og leide inn John Webb som arkitekt for et nytt King's House. Bare den østlige delen av det som nå er King Charles-fløyen ble ferdigstilt, og denne ble aldri tatt i bruk som kongelig residens. Det meste av palasset ble revet, og tomten stod tom inntil byggingen av sykehuset begynte.

Under konstruksjonsarbeid i 2005 ble det oppdaget levninger fra Tudortiden som til da hadde vært ukjent. En full arkeologisk utgravning ble fullført i januar 2006, og man fant da Tudorkapellet og et sakristi med flislagt gulv. Dette hadde overlevd fordi det ikke ble revet sammen med resten av palasset, og senere hadde det blitt omgjort til et hus for sykehusets skattmester.