Queen's House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°28′52″N 0°00′14″V

Queens House 2006.jpg

Queen's House er et tidligere kongelig palass i Greenwich i London. Det ble bygget fra 16161617 av Inigo Jones for Anna av Danmark, Jakob I av England og VI av Skottlands dronning. Det ble fullført omkring 1635, da for Karl Is gemalinne Henrietta Maria av Frankrike.

Bygningen er viktig i Storbritannias arkitekturhistorie, idet det er den første gjennomførte klassiske bygningen i landet. Stilen er palladiansk, inspirert av Giuliano da Sangallos Villa Medici i Poggia a Caiano. Det finnes tidligere eksempler på britiske bygninger med klassiske elementer, som Longleat, men dette var bare små detaljer som ikke ble systematisk applisert. Bygningen er vernet (Grade I).

Palasset ble reist som et tillegg til Palace of Placentia i Greenwich. Det eldre palasset var i murstein og en langt enklere stil, og det hvite Queen's House i en fremmed stil må ha gitt en dramatisk kontrast i samtiden. Bygningen var ment for dronningens indre krets. Bare syv år etter at den stod ferdig, i 1642, brøt den engelske borgerkrig ut og hoffkulturen som var begrunnelsen for dets eksistens ble feiet bort.

Queen's House fortsatte å være en offentlig bygning. Det ble blant annet brukt da admiral Robert Blake ble lagt på lit-de-parade i 1657. Det eldre palasset ble gradvis revet fra 1660-årene til 1690-årene, og ble erstattet av Greenwich Hospital, nå Old Royal Naval College. Maria II beordret at Queen's House skulle beholde den utsikten mot Themsen som man fikk etter riving av Palace of Placentia, og dette la rammer for Christopher Wrens design av sykehuset. Det komplekset av bygninger som strekker seg fra Themsen til Greenwich Park var en viktig årsak til at UNESCO i 1997 satte opp det maritime Greenwich på verdensarvlisten.

Fra 1806 ble det drevet skole for barn av sjømenn i Queen's House, i tilknytning til sjømannshospitalet. Fra 1892 ble Royal Hospital School formelt opprettet der. Dette førte til at man trengte mer plass til internated, og fra 1807 ble det bygget to fløyer i øst og vest som ble knyttet til huset med kolonnader. Ytterligere utvidelser kom i årene frem til 1876. I 1933 ble skolen flyttet til Holbrook i Suffolk.

I 1934 vedtok Parlamentet å opprette National Maritime Museum i Queen's House, og dette ble åpnet i 1937. Fra 1986 til 1999 ble det utført restaurering, og det meste av bygningen brukes som utstillingslokale for museets store samling av malerier, og som lokaler for offentlige og private tilstelninger. Det er normalt åpent for publikum hver dag.

Hagen rett sør for huset ble gjenopprettet mot slutten av 1870-årene etter at man hadde anlagt en tunnel mellom stasjonene Greenwich og Maze Hill. Tunnelen var det siste stykket av London and Greenwich Railway som ble konstruert før åpningen i 1878.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]