Lord Protector

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statue av Oliver Cromwell fra 1899 av Hamo Thornycroft utenfor Palace of Westminster, London

Lord Protector er en tittel som ble brukt i England i middelalderen og i Det engelske samveldet. På norsk er den vanligvis oversatt som riksforstander, og benyttet av ikke-kongelige personer med utøvende makt som en konge. Det er sammensatt av to ledd, lord, «herre», og protector, «beskytter».[1] Det mest kjente eksempelet er Oliver Cromwell (1653–1658).[2]

I middelalderen[rediger | rediger kilde]

Tittelen ble brukt av prinser og adelsmenn som fungerte som regenter mens monarken var mindreårig. Blant de mest kjente som har hatt tittelen er Richard, hertug av Gloucester under Edvard V og Edward Seymour, 1. hertug av Somerset under Edvard VI. Et spesielt tilfelle er Richard Plantagenet, som var Lord Protector under Henrik VIs sinnssykdom.

I samveldet[rediger | rediger kilde]

Statsoverhodet i den perioden som senere har fått navnet Protektoratet tok tittelen Lord Protector. Den første som hadde den var Oliver Cromwell (desember 1653–september 1658), som ble fulgt av sin sønn Richard Cromwell (september 1658–mai 1659). Den fulle tittelen var Lord Protector of the Commonwealth of England, Scotland and Ireland.

I moderne tid[rediger | rediger kilde]

Tittelen har ikke vært i bruk siden restaurasjonen, og det er svært lite sannsynlig at den blir tatt i bruk i overskuelig fremtid. I TV-serien The New Statesman antydet Alan B'Stard (spilt av Rik Mayall) at han kunne tenke seg å bli Lord Protector dersom han ikke oppnådde å bli statsminister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «lord protector», Wiktionary
  2. ^ «Lord Protector», The Free Dictionary