Eltham Palace

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eltham Palace
Beliggenhet
LandStorbritannia[1][2]
StedRoyal Borough of Greenwich
Historiske fakta
Eier(e)Crown Estate
StilretningArt deco
Etablert1933
Kart
Eltham Palace
51°26′50″N 0°02′54″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted · Offisielt nettsted (en)

Eltham Palace er en herregård i Eltham i London. Den eies av English Heritage og er åpen for publikum. Bygningen, som tildels er art deco, regnes av mange som et mesterstykke innen moderne arkitektur.

Historisk palass[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige bygningen var et palass som ble gitt til Edvard II i 1305, og som ble brukt som kongelig residens til det 16. århundre. Ifølge en historie skjedde hendelsen som førte til at Edvard III opprettet Order of the Garter på Eltham Palace, da en kvinne mistet et strømpebånd og kongen bandt det rundt sitt eget ben for å avlede oppmerksomheten fra det pinlige opptrinnet.

Eltham Palace var yndlingsresidensen til Henrik IV, som tok i mot Manuel II Palaiologos, den eneste bysantinske keiseren som besøkte England, der fra desember 1400 til januar 1401. Det ble da dystet til ære for keiseren, og dystingsbanen er bevart. I 1470-årene fikk Edvard IV bygget en storsal. Henrik VIII tilbrakte deler av sin barndom der, og det var på Eltham han møtte og imponerte Erasmus.

I 1630-årene brukte ikke kongefamilien lenger palasset, og Anthony van Dyck fikk en suite der som landsted. Under den engelske borgerkrig ble bygningen stående og forfalle, og den ble aldri skikkelig restaurert.

Den moderne bygningen[rediger | rediger kilde]

Den moderne bygningen ble reist i 1930-årene. Storsalen fra det gamle palasset og enkelte andre elementer er bevart. Victoria og Stephen Cortauld leaset huset fra 1933, og begynte da å bygge et hjem i stilen art deco. Familien bodde der til 1944, og i mars 1945 tok Royal Army Education Corps over. De var der til 1992.

I 1995 tok English Heritage over bygningen, og i 1999 var de ferdige med en større renovering. Palasset kan nå leies til brylluper og andre selskaper, og er åpent for publikum hele året.

Referanser[rediger | rediger kilde]