Vifte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ei vifte er et apparat som brukes til å bevege luft eller andre gasser ved hjelp av roterende blader. Ved rotasjonen øker trykket på den ene siden av bladene, mens det minker på den andre. Dermed settes lufta i bevegelse. Vifter kan brukes til å skifte ut luft i et rom, enten ved å blåse inn eller trekke ut luft. Men de kan også brukes bare for å holde lufta i bevegelse, slik som f.eks. takvifter.

Vifter[rediger | rediger kilde]

I nesten alle moderne maskiner med elektronikk som har en tendens til å bli varm finnes det vifter. Det er vifter i alt fra datamaskiner til blåseovner. Størrelsen på viftene varierer stort, i forhold til hva de er laget til.

Vifter i datamaskiner[rediger | rediger kilde]

Vifter til datamaskiner

Vifter i datamaskiner brukes til å kjøle ned skjermkort, hovedkort, prosessor, harddisker osv. De kan vanligvis rotere tusenvis av runder i minuttet og også være utstyrt med temperaturmåler som øker hastigheten på viften om prosessoren blir for varm. Små vifter kan flytte mindre luft en store, hvis små vifter skal flytte like mye luft som store må de beveges i mye høyere hastighet og da bråker de mye mer. BTX-standarden for kabinett er utstyrt med en stor vifte istedenfor mange små og bråker mye mindre.