Charlton (Greenwich)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Charlton
Charlton
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Greenwich
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i London
Befolkning? (-)

Charlton er et sted i Greenwich i det sørøstlige London. Kjernen i området er Charlton Village, som ligger i en åsside ved Themsen, men navnet dekker også et større område med forstadsbebyggelse ned til elvebredden, ved stedet for Thames Barrier ligger.

Stedet hadde tidligere et dårlig rykte. Daniel Defoe skrev i 1720-årene at stedet var «berømt, eller heller beryktet, for den årlige sammenkomsten av gale på Horn-Fair». Han fortsatte med å gjøre det klart at han hadde svært lite sans for oppførselen han hadde sett på denne festivalen.

Det mest kjente byggverket ved siden av Thames Barrier er Charlton House, en jakobeisk herregård tegnet av John Thorpe for sir Adam Newton. Sir Adam var privatlærer for Henry Frederick, prins av Wales, sønn av Jakob I av England. Han fikk også bygget St. Luke's kirke rett ved huset. I denne kirken er Spencer Perceval (død 1812) begravet; han er den eneste britiske statsminister som har blitt myrdet. I nordenden av hagen til Charlton House står et morbærtre som ble plantet i 1608 etter ordre fra Jakob I, i et forsøk på å kultivere silkeormer.

Charlton er også hjemstedet til fotballklubben Charlton Athletic FC, som har sin hjemmebane på The Valley, et tidligere kalkbrudd nord for Charlton Village. En annen idrettsklubb i området er den gamle og ærverdige Blackheath Rugby Club.

Blant kjent beboere gjennom historien finner man: