John Harrison

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Harrison.
(P.L. Tassaerts gjengivelse av Thomas Kings opprinnelige portrett fra 1767 av John Harrison, ved Science and Society Picture Library, London.)

John Harrison (født 24. mars 1693 og døpt i Foulby nær Wakefield i West Yorkshire, død 24. mars 1776 i London) var en engelsk tømrer og klokkemaker som revolusjonerte og utvidet mulighetene for sikker langdistansenavigasjon i seilskutetiden ved at han lyktes i å konstruere en urverk som var stabilt og nøyaktig til sjøs. Etter å ha arbeidet med dette fra 1728, konstruerte han kronometeret H4 i 1761. Fra omkring 1800 ble kronometre etter hans modell alminnelige på engelske skip.

Kronometre er avgjørende for å kunne bestemme sin lengdegrad, eller posisjon i øst-vest retning. Før 1760 var klokker basert på vanlig pendelverk. En pendel lar seg påvirke av skipes bevegelser i sjøen og er derfor ubrukelig. Dette problemet var av så stor viktighet og så komplisert, at Det britiske parlamentet utlovet en belønning på £20 000 (omtrent 80 millioner 2007-kroner), en enorm pengesum i de dager[1] til den som kunne finne en løsning. Harrisons kronometre tok hensyn til variasjoner i både skipgang, fuktighet og temperatur, og prototypen fra 1761 gikk bare 5,1 sekunder feil etter 62 dager i sjøen.[2]

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Allan, Grahame (november 2003): «Inflation: The value of the pound» (PDF)], House of Commons Library
  2. ^ «John Harrison and the Longitude problem», Royal Museums Greenwich