Kunstrock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kunstrock (Art rock) er en bestemt kunstnerisk form for rock. Kunstrock er rock inspirert av klassisk eller tradisjonell musikk ifølge den etablerte ordboken Merriam-Webster.[1]

Begrepet «kunstrock» blir ofte blandet med progressiv rock, men skilles fra det ved at sistnevnte ofte brukes om såkalt «intellektuell album-orientert rock av britiske band som Genesis, King Crimson, Pink Floyd og Yes»,[2] Andre definisjoner mener at forskjellen er liten eller at uttrykkene går over i hverandre.[3][4] Det er blitt foreslått at art rock legger mer vekt på musikalsk avant garde utvikling, mens progressiv rock legger mer vekt på lyrikk.[4] Dette vil passe med utsilingen av tekst-fokuserte band som Genesis og Pink Floyd, mens Roxy Music,[5], Emerson, Lake & Palmer,[6], Mike Oldfield[7] med flere.

Kunstrock[rediger | rediger kilde]

Kjente kunstrock-band[rediger | rediger kilde]

1970-1980[rediger | rediger kilde]

Art punk[rediger | rediger kilde]

Art punk er et sjangerbegrep gitt til kunstneriske, eksperimentelle, eller avant garde-inspirerte punkrock-band, som fokuserer på å være mer originale og utfordrende enn vanlige punkeband. Noen art-punk band benytter seg av elementer fra blant annet blues, jazz eller folkemusikk. Art-punk band generelt høres veldig energiske ut, og har ofte poetiske eller kryptiske tekster.

Historie[rediger | rediger kilde]

New York er byen som er mest assosiert med art-punk. Nevneverdige innflytelser til stilen er The Velvet Underground og The Doors. Etter punkrockens utvikling rundt 1977, mente punkeband at punk skulle handle om simple, rå, korte, tre-grepete sanger, muligens med intensjonen om at de fleste skulle være i stand til å spille musikken. Noen eksempler av slike band inkluderer Ramones, Sham 69, og Sex Pistols. Samtidig var det en del punkeband som eksperimenterte med mer komplekse sangstrukturer og varierte instrumenter, som for eksempel synthesizeren. Noen av disse inkluderer Wire, Talking Heads, og Suicide.

1990-2011[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ {http://www.merriam-webster.com/dictionary/art-rock Art Rock] - Merriam Webster
  2. ^ Art rock - Encyclopædia Britannica
  3. ^ The Guide to Progressive Rock Genres - Gepr.net
  4. ^ a b Prog Rock - Allmusic.com via web archive
  5. ^ Roxy Music - Siren - Ultimate Classic Rock
  6. ^ Emeson Lake and Palmer - Britannica.com
  7. ^ Mike Oldfield - ambient music guide