Kunstrock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kunstrock (Art rock) er en bestemt kunstnerisk form for rock. Termen blir i dag ofte brukt om en konkret symfonisk form for progressiv rock, med Roxy Music som et eksempel. Noen ganger brukes kunstrock mindre snevert, som et synonym for symfonisk rock eller progressiv rock, med Genesis og Yes som typiske eksempler. Begrepet er ofte brukt for å referere til tidlig eksperimentelt arbeid som hadde rot i popmusikken. Dette er meget strukturert musikk, men også eventyrlig og noen ganger hard eller tung i uttrykket. I denne kategorien finner vi band som kan ha vært borti mange andre sjangrer i tillegg.

Kunstrock[rediger | rediger kilde]

Kjente kunstrock-band[rediger | rediger kilde]

1970-1980[rediger | rediger kilde]

Art punk[rediger | rediger kilde]

Art punk er et sjangerbegrep gitt til kunstneriske, eksperimentelle, eller avant garde-inspirerte punkrock-band, som fokuserer på å være mer originale og utfordrende enn vanlige punkeband. Noen art-punk band benytter seg av elementer fra blant annet blues, jazz eller folkemusikk. Art-punk band generelt høres veldig energiske ut, og har ofte poetiske eller kryptiske tekster.

Historie[rediger | rediger kilde]

New York er byen som er mest assosiert med art-punk. Nevneverdige innflytelser til stilen er The Velvet Underground og The Doors. Etter punkrockens utvikling rundt 1977, mente punkeband at punk skulle handle om simple, rå, korte, tre-grepete sanger, muligens med intensjonen om at de fleste skulle være i stand til å spille musikken. Noen eksempler av slike band inkluderer Ramones, Sham 69, og Sex Pistols. Samtidig var det en del punkeband som eksperimenterte med mer komplekse sangstrukturer og varierte instrumenter, som for eksempel synthesizeren. Noen av disse inkluderer Wire, Talking Heads, og Suicide.

1990-2011[rediger | rediger kilde]