Surfemusikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Surfemusikk
Sjanger-opprinnelse: Rock 'n' roll, blues, country, og musikk fra Europa og Mexico
Kultur-opprinnelse: Midten av 1950-årene i USA
Vanlige instrumenter: Gitar, bass, trommer, keyboard
Popularitet: Stor suksess tidlig i 1960-årene, en ny bølge sent i 1980-årene og i 1990-årene

Surfemusikk eller bare surf er en sjanger innenfor popmusikk som er knyttet til surfekulturen, særlig Orange County og andre områder sør i California.

Sjangeren er delt inn i to store hovedsjangre:

  • Surfpop, som inkluderer både surfeballader og dansemusikk med vokal. Dette ble kalt «strandmusikk», eller «beach music» og var også populær utenfor surfemiljøet. The Beach Boys var en av de store artistene innenfor denne sjangeren.
  • Surfrock, var generelt et instrumental sjanger med elektriske gitarer eller saksfon som spiller hovedmelodien. Kjente artister innenfor denne sjangeren var The Trashmen, The Chantays og The Surfaris. Denne mer rock-aktige delen av surfemusikken inspirerte den tidlige garage-rocken.

Mange kjente surfeband har laget sanger innenfor begge sjangrene, både instrumentale og mer poporienterte surfesanger. Surfemusikken var generelt regnet som en enkelt sjanger, til tross for at den hadde store musikalske variasjoner.

En av grunnleggerne for surfemusikken var Dick Dale som med sine sanger inspirerte de fleste andre surfebandene innenfor sjangeren. Han var også revolusjonerende ved at han blandet inn musikk fra hele verden i sangene sine, og var den første som blandet spanske, arabiske og japanske stiler inn i instrumentale surfesanger.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har surferockerne The Beat Tornados gjort seg bemerket, og gitt ut flere musikkalbum. De er signert til Wicked Cool Records, som eies av Little Steven (Steven Van Zandt)

Artister innenfor sjangeren[rediger | rediger kilde]