Trønderrock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Trønderrock er en betegnelse som blir brukt om band og grupper fra Trøndelag som spiller rock og enkelte tilstøtende musikkstiler.

Begrepet ble først lansert av journalist Bertil Lien i 1972, og har av professor i musikkvitenskap Ole Kai Ledang blitt beskrevet som «rockemusikk med trøndersk tonefall».[1] Begrepet inkluderer imidlertid også ofte band som synger på engelsk, da særlig Prudence. I boka «Trønderrock» fra 1982, legger forfatterne Gunnar Sand og Nils Toldnes også størst vekt på Prudence og solokarrierene til Prudence-medlemmene Terje Tysland og Åge Aleksandersen, men også Hans Rotmo og hans band Vømmøl Spellmannslag, Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken og Heimevernslaget, som i langt større grad er preget av norsk folkemusikk, tilegnes stor plass.

I dag har begrepet fått en noe videre bruk, og brukes ofte som en generell betegnelse på artister og band med tilknytning til Trøndelag.

Adresseavisens journalist Ole Jacob Hoel skriver i 2018 at Terje Tyslands trekkspill var symbolet på Prudence og på trønderrocken og var det tydelige bindeleddet mellom fest på lokalet og amerikansk rock. Han skriver at Terje Tysland er den ubestridte kongen av trønderrock, og han regner ellers med D.D.E., et par andre Namsos-band, Too Far Gone og Sie Gubba.[2] Terje Tysland var inspirert av cajunmusikken han som ung sjømann opplevde i Baton Rouge i Louisiana.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bår Stenvik og Stian Wallum 1969-1975: Trønderrocken blir født». Arkivert fra originalen 18. november 2008. Besøkt 1. januar 2009. 
  2. ^ Adresseavisen, 7. november 2018, side 26–27
  3. ^ Ole Jacob Hoel (5. september 2009). «De fant opp trønderrocken». adressa.no. Besøkt 7. november 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]