New wave

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

New wave (direkte oversatt: ny bølge) eller new-wave[1] er en musikkretning med en rekke ulike uttrykksformer som har det til felles at de er inspirert av punken, men at de samtidig hadde flere inspirasjonskilder, var mer eksperimentelle, hadde mer avanserte tekster og/eller hadde en noe glattere produksjon. Flere av de tidligste new wave-bandene hadde da også startet opp som punk-band.

Blant de viktigste new wave-bandene/-artistene på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet var Talking Heads, The Cars, Television, Patti Smith, The B-52's, Devo, Tubeway Army, Cock Robin, Ian Dury & the Blockheads, Elvis Costello og Magazine. Også band som Madness, The Specials, The Beat og til og med The Clash, i hvert fall fra rundt 1980 regnes ofte som new wave. Enkelte inkluderer også band som The Police, R.E.M. og Dire Straits.

New wavens popularitet sank mot midten av 1980-tallet, men dens påvirkning på senere musikk er åpenbar. I California er det fortsatt en rekke band, hvorav det mest kjente er No Doubt, som til tider regnes som new wave.

I Norge ble new wave ofte omtalt som nyveiv, eksponenter for denne musikkstilen var blant andre Blaupunkt, de Press, Elektrisk Regn, Program 81/82 og The Aller Værste!.

Referanser[rediger | rediger kilde]