Mandolin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mandolin
Mandolin
Flatbunnet mandolin av typen A4, patentert av Orville Gibson i 1898
Klassifisering strengeinstrument klimpreinstrument
Hornbostel-Sachs klassifisering 321.321-6 (napolitansk) or 321.322-6 (flat bunn)
(kordofon spilt med plekter)
Spilleregister
Range mandolin.PNG
(normalstemt mandolin med 14 tverrbånd)
Beslektede instrumenter
mandola, oktavmandola, mandoloncello, mandobass, cister, bouzouki
Mandolin av napolitansk type

Mandolin er et klimpreinstrument av luttfamilien, utviklet i Italia av den større mandolaen tidlig på 1600-tallet.

Mandolinorkestrene var særlig populære rundt 1900, som "Estudiantina" fra Mayenne, Frankrike.

Mandoliner finnes i to svært ulike byggeformer:

  • Klassisk mandolin eller napolitansk mandolin har avrundet bunn uten sarg
  • Flatbunnet mandolin er bygd med sarg, og har som navnet sier en flat bunn

Til forskjell fra fiolinen er mandolinens gripebrett utstyrt med tverrbånd. Mandolinen spilles normalt med plekter. Strengeantallet har variert gjennom tidene, men i dag har de aller fleste mandoliner fire unisone strengekor. Instrumentet er stemt i kvinter lik en fiolin: g d’ a’ e’. En tidlig form som var i bruk fra rundt 1660 til 1820 kalles milanesisk mandolin. Dette seks-strengede instrumentet, som også kunne spilles med fingrene, ble stemt g h e’ a’ d’’ g’’

Mandolinen er (som fiolinen) det minste og mest populære instrumentet i en hel familie. Storebroren, mandobassen, er på størrelse med en liten kontrabass og stemmes som denne i E1–A1–D2–G2. Mandocelloen er noe mindre. Disse instrumentene har ikke fått masseutbredelse. Selv en del av mandolinorkestrene har foretrukket gitar og/eller kontrabass for å supplere mandolinenes høyere toner.

Kjente utøvere[rediger | rediger kilde]

Bill og Charlie Monroe (1936). Bill Monroe (1911-96) var en mandolin-virtuos og er kalt bluegrassens far, og Bills eldre bror Charlie dens onkel.
Ricky Skaggs (født 1954), bluegrassens vidunderbarn, hadde sin første opptreden som seksåring. Her som en godt voksen virtuos i 2007.
Rhonda Vincent fra Missouri (født 1962), 5. generasjons musiker, og et annet vidunderbarn. Som femåring sang hun gospel i familiebandet og har fortsatt som vokalist. Fra fylte åtte spilte hun også mandolin som på bildet (senere i tillegg gitar og fele). I 1999–2016 ble hun nominert til 37 priser og vant 26 av dem – de fleste innen bluegrass, men hun har også utmerket seg innen gospel og «ordinær» country.

Mandolin har vært brukt – og brukes fortsatt – i mange former for musikk, både innen klassisk musikk og en rekke former for populærmusikk. Den var vanlig i oldtimemusikk, kanskje særlig i Kentucky. Den brukes også i country og i noen former for folkemusikk. Den er særlig vanlig i bluegrass, hvor den forekommer praktisk talt alltid. «Bluegrassens far», Bill Monroe (1911–96), spilte mandolin gjennom hele sin lange karriere. Ricky Skaggs, Ronnie McCoury og Sam Bush regnes blant verdens beste mandolinister innen dagens bluegrass.[1] Dave Apollon (1898-1982) regnes blant de store mandolinister innen jazz, hvor dette instrumentet ikke er så vanlig. I norsk bluegrass spiller Øystein Sunde av og til mandolin, likeså Kai Henrik Ryen i Ila Auto. En annen norsk mandolinist er Jan Eilif Amundsen – ellers en allsidig musiker og låtskriver.
       Innen klassisk musikk regnes Caterina Lichtenberg som en av verdens beste mandolinister[2]. Ved en avstemning på nettet ble Chris Thile kåret som alle tiders beste mandolinist. Hans repertoar spenner fra bluegrass til folk og klassisk musikk.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.