Sigbjørn Bernhoft Osa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigbjørn Bernhoft Osa
Født3. mai 1910[1][2][3]Rediger på Wikidata
UlvikRediger på Wikidata
Død2. feb. 1990[2][3]Rediger på Wikidata (79 år)
Beskjeftigelse Musiker, felespillerRediger på Wikidata
Far Lars OsaRediger på Wikidata
Mor Hermine Bernhoft OsaRediger på Wikidata
Søsken Theodor Bernhoft OsaRediger på Wikidata
Barn Liv Bernhoft OsaRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Juryens hederspris i Spellemannprisen (1973), Norsk kulturråds ærespris (1976)Rediger på Wikidata

Sigbjørn Bernhoft Osa (født 3. mai 1910 i Ulvik i Hardanger, død 2. februar 1990) var en norsk fiolinist og hardingfelespelemann med stor formidlingsevne.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Osas far var kunstmaleren og spelemannen Lars Osa. Moren var barnebokforfatteren Hermine Bernhoft Osa.[4] Hardingfelemusikken hadde Sigbjørn i levende tradisjon hjemmefra. Allerede som treåring viste han musikalske evner på fela, og foreldrene forsto at han kunne ha en framtid som musiker. Da Osa var 16 år gammel, begynte han å ta fiolinundervisning hos Bjarne Brustad i Oslo; det fortsatte han med i de neste 14 årene. Han tok også utdannelse i Berlin.

Som hardingfelespelemann gjorde Osa en stor innsats for å gjøre instrumentet og musikken kjent også utenfor spelemannsmiljøet, ikke bare i Norge, men også i ute i Europa og i Amerika, der han turnerte med folkloreforestillingen Dans ropte fela, sammen med bl.a. spelemennene Kjetil Løndal fra Tuddal, og Magne Manheim fra Seljord. Senere besøkte han også Seattle, med kronprins Harald som beskytter, der han holdt flere konserter. Som ambassadør for hardingfela var hans fremragende talegaver til stor nytte.

Han debuterte som fiolinist i 1937. Han spilte ofte sammen med andre musikere, og var gjerne solist i norske orkesterverk der hardingfela var soloinstrument. I 1930-årene var han også med i Hardingfeletrioen sammen med Alfred Maurstad og Eivind Groven. På rockfestivalen Ragnarock i 1973 gjorde han stor furore da han opptrådte sammen med Bergensgruppa Saft. Det var noe helt nytt den gangen.

I 1977 tok han initiativet til Ole Bull-akademietVoss. Akademiet har i stor grad bidratt til å spre kunnskap om norsk tradisjonsmusikk innenfor den høyere musikkutdanningen i Norge.

Han ble tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen 1973. I 1976 mottok han Norsk kulturråds ærespris.

Skuespilleren Liv Bernhoft Osa er hans datter.[5]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 14212854w[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 894137, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w63j3np7, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Aksdal, Bjørn (28. september 2014). «Sigbjørn Bernhoft Osa». Norsk biografisk leksikon (norsk). Besøkt 24. mai 2019. 
  5. ^ Larsen, Svend Erik Løken (12. januar 2018). «Liv Bernhoft Osa». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 24. mai 2019. 
Forrige mottaker:
Ingeborg Refling Hagen
Norsk kulturråds ærespris
Neste mottaker:
Ella Hval