Newport Folk Festival

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Black Crowes med Luther Dickinson, Sven Pipien, Steve Gorman, Chris Robinson, og Rich Robinson opptrådte på Newport Folk Festival i 2008.

Newport Folk Festival er en årlig amerikansk musikkfestival med hovedsakelig visesang og folkemusikk som blir arrangert i Newport, Rhode Island. Den ble gjennomført første gang i 1959. Flere betydningsfulle hendelser i populærmusikkens historie har skjedd på denne festivalen, blant annet da Bob Dylan spilte elektrisk i 1965.

Historie[rediger | rediger kilde]

To musikere som først ble kjent på Newport-festivalen var Joan Baez og Bob Dylan.

Newport Folk Festival ble startet i 1959 av Theodore Bikel, Oscar Brand, Pete Seeger og George Wein, grunnlegger av den allerede godt etablerte Newport Jazz Festival, og hans partner, Albert Grossman.

Festivalen er kjent for å ha introdusert utøvere som senere ble betydelig stjerner, særlig Joan Baez som opptrådte som uanmeldt gjest for Bob Gibson i 1959, og Bob Dylan (som hadde Grossman som manager) som hadde sin første opptreden på Newport i 1963 og som er generelt anerkjent som hans første nasjonale opptreden. Dylan ble den musikeren som er mest kjent (eller beryktet) for sin tilknytning til festivalen. I 1963 og 1964 ble Dylan forbundet med Joan Baez (som selv hadde vært en av de første som ble oppdager på den første festivalen i Newport i selskap med Chicago-musikeren Bob Gibson).

Leonard Cohen opptrådte for første gang på egen hånd under festivalen i 1967, etter at Judy Collins hadde gjort Cohens sanger kjent - Collins satt også i festivalens styre. Joni Mitchell opptrådte samme år.[1]

Festivalen har fokus på folkemusikk i en vid og løs forstand. Eksempelvis, på 1960-tallet var det berømte opptredener av Johnny Cash og Howlin' Wolf, musikere som vanligvis er beskrevet som representanter av henholdsvis countrymusikk og blues. Festivalen var assosiert med 1960-tallets nye interesse for blues hvor musikere som hadde vært «tapt» siden 1940-tallet (jfr. Deltablues) ble «gjenoppdaget».

Konsertene har vært en rik kilde for opptak. Murray Lerner regisserte en film fra festivalen som ble utgitt i 1967, basert på opptredener fra årene 1963-1965, i dag tilgjengelig på DVD.

Striden om den elektriske Dylan[rediger | rediger kilde]

Etter Bob Dylans famøse elektriske opptreden i 1965 er festivalen ikke lenger forbeholdt akustisk musikk, her Luther Dickinson som spilte sammen The Black Crowes i 2008

Bob Dylans opptredener i 1963 og 1964 hadde gjort ham meget populær for Newport-publikumet, men den 25. juli 1965 ble Dylan buet ut av noen tilhengere da han spilte sammen med et elektrisk blues- og rockeband kjent som The Paul Butterfield Blues Band. Det er blitt beskrevet at grunnen for publikums mishagsytringer var at Dylan hadde forlatt folkemusikkens rettroenhet, eller dårlig lydkvalitet den kvelden (eller en kombinasjon av de to). Denne hendelsen markerte et skifte i Dylans profesjonelle karriere og kunstneriske retning fra folkemusikk til rockemusikk, og fikk større implikasjoner for begge musikkstilene.

Senere år[rediger | rediger kilde]

Newport Folk Festival fikk vanskeligere tider på slutten av 1960-tallet, og måtte også holde stengt i flere år, men begynte på nytt i 1971. Musikkfestivalen fikk en fornyelse og en ny vår i 1985 og har siden blitt en av det mest betydningsfulle musikkfestivaler for hovedsakelig akustisk og folkemusikk i USA ved siden av Philadelphia Folk Festival som begynte i 1960.

Et av de faste navnene i senere år er Loudon Wainwright III som selv ble inspirert til å bli musiker etter å ha opplevd Bob Dylan på Newport.

Festivalen har blitt gjennomført uten avbrudd siden 1985, skjønt i en annen form enn i storhetstiden på 1960-tallet. Fra å være basert uten profitt har den blitt profittbasert, og publikum har minsket fra 20 000 til 10 000 og kveldskonsertene har blitt avlyst.[2] I tillegg har det kommet inn kommersielle sponsorer som Ben & Jerry's og Dunkin' Donuts. Festivalen i 2007 hadde musikere som Linda Ronstadt som var hovedattraksjon på fredagskvelden i tillegg til andre velkjente musikere som Allman Brothers Band, Emmylou Harris, Alejandro Escovedo, Cheryl Wheeler, Hazel Dickens og Ralph Stanley.

På turné med Newport Folk Festival[rediger | rediger kilde]

I 1998 kom en sammensetning med mange musikere, kun løslig knyttet til folkemusikk, som har turnert i USA under tilnavnet «Newport Folk Festival Tour». De spilte på nettverket for ordinære amfiteatrene utendørs.

Den første oppstillingen omfattet musikere som Lyle Lovett, Nanci Griffith, Alison Krauss, John Hiatt, Newport-veteranen Joan Baez, Wilco, Suzanne Vega, Loudon Wainwright III, Lucinda Williams, og Jimmie Dale Gilmore.[3] En anmeldelse i avisen The New York Times fant en del likheter mellom disse musikernes opptredener, men også et tap av folkemusikkens følsomhet i dens opprinnelse hensikt.[4]

Album innspilt ved festivalen[rediger | rediger kilde]

 • The Newport Folk Festival, 1959 [3 plater] – Vanguard Records
 • The Newport Folk Festival, 1960 [2 plater] – Vanguard Records
 • De følgende album ble utgitt av Vanguard Records etter Newport Folk Festival i 1963:
  • Newport Broadside (Topical Songs) – VRS-9144 (Mono) and VSD-79144 (Stereo) Joan Baez, Bob Davenport, Bob Dylan, The Freedom Singers, Jim Garland, Sam Hinton, Peter La Farge, Ed McCurdy, Phil Ochs, Tom Paxton, Pete Seeger
  • Blues At Newport – VRS-9145 (Mono) and VS-79145 (Stereo) Rev. Gary Davis, John Hammond, John Lee Hooker, Brownie McGhee and Sonny Terry, Mississippi John Hurt
  • Country Music and Bluegrass At Newport – VRS-9146 (Mono) and VSD-79146 (Stereo) Clarence «Tom» Ashley, Clint Howard, Jim and Jesse and The Virginia Boys, Tex Logan, The Morris Brothers, The New Lost City Ramblers, Fred Price, Doc Watson, Mac Wiseman, og The Country Boys.
  • Old Time Music At Newport – VRS-9147 (Mono) and VSD-79147 (Stereo) Clarence «Tom» Ashley, Doc Boggs, Maybelle Carter, Jenes Cottrell, Dorsey Dixon, Clint Howard, Fred Price, Doc Watson
  • Evening Concert At Newport, Vol. 1 – VRS-9148 (Mono) and VSD-79148 (Stereo)
  • Evening Concert At Newport, Vol. 2 – VRS-9149 (Mono) and VSD-79149 (Stereo)
 • Festival: The Newport Folk Festival 1965[5]
 • Ben & Jerry's Newport Folk Festival '88 Live[6]
 • Ben & Jerry's Newport Folk Festival, Vol. 2 (1990)[7]
 • Turn of the Decade 1989-90: Ben & Jerry's Newport Folk Festival[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]