Rockabilly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bill Haley spilte inn «Rocket 88» i 1951, noe som blir regnet som den første Rockabilly-innspillingen.

Rockabilly er en musikksjanger som var særlig populær på 1950-tallet, spesielt mot slutten av tiåret. Den kan forståes som en tidlig utgave av rock 'n' roll. Musikken er en blanding av hillbilly, blues og country. Musikken er lett og iørefallende. Viktige instrumenter var elektrisk orkestergitar og kontrabass. På kontrabassen slo man på strengene på en spesiell måte som kaltes «slap-back» andre ord for slap back: doghouse bass, slap bass og slap fingerbass

En av de første innen sjangeren var Bill Haley som på midten av 1950-tallet begynte å eksperimentere med blues og elektriske instrumenter. «Rock Around the Clock» fra 1954 var den første virkelig store rockabilly-låten. Elvis Presley bidro også til at denne musikken ble populær med sine tidlige innspillinger på Sun Records.

En avart av rockabillymusikken er å finne i den britiske teddyboy-kulturen. Teddyboys var i utgangspunktet en betegnelse på kriminelle britiske ungdomsgjenger med en lett gjenkjennelig klesstil (drape jackets, traktorsko og ducktail-frisyrer). De mest kjente teddyboy-bandene er Crazy Cavan & The Rhythm Rockers, Matchbox og Lou Cifer & The Hellions. klær som er i rockabilly stilen: ola bukse ofte lee eller Wrangler med oppbrett på buksa, traktor sko, biker boots eller klassiske Converse, rutet skjorte, bowling skjorte, drape jackets, eller en mc jakke av skinn, ducktail, pompadour, teddyboy og elephantdrunk frisyrer.

1980-tallet fikk rockabillyen et ny oppblomstring, med den såklate «Neo Rockabilly-bølgen». Blant de første «nye» rockabillyartistene bør nevnes Robert Gordon, med braksuksess-singlen «Red Hot» (tidligere innspilt av Billy Lee RileySun Records). Denne Robert Gordon-utgivelsen åpnet dørene for band som Stray Cats, Polecats og Shakin' Stevens som alle opplevde stor suksess med rockabillymusikken på åttitallet.

Etter hvert blandet man også inn elementer av punk i neo-rockabillyen. Denne musikalske fusjonen kalles psychobilly. Her kan nevnes band som The Meteors, Batmobile, Demented Are Go, Nekromantix, Mad Sin, Tiger Army, HorrorPops, Reverend Horton Heat og Restless.

Norge[rediger | rediger kilde]

I 1980 hadde Vazelina Bilopphøggers et gjennombrudd på VG-lista med tredjeplassen seks uker på rad for sangen «Gi meg fri i kveld», som var på lista i 13 uker.[1] Danny & the Red Hots var med i spillefilmen 1958 (film) og hadde fire sanger på dobbeltalbumet til filmen, i 1980; Bandets frontfigur Steinar «Danny» Raaen toppet Norsktoppen sommeren 1983 med sangen «Julie (sang)».[2] Norske band innenfor rockabilly-, psychobilly- og teddyboysjangerene er Teencats, Toini & The Tomcats,The Daltons,Shotgun Whalers, The Flintstones, Hot Rod T, Built For Speed, The Squares, The Dead Beat, Silent Majority, Mono Lake, Rex Rudi, Teddy Trigger & The Gatling Guns, Smalltown Ramblers, The Lucky Bullets, Handsome Janis & His Skranglers, Vidar Busk og The Teddybears.

Artister[rediger | rediger kilde]

Låter i Rockabilly-sjangeren[rediger | rediger kilde]

I vår tids kulturelle mangfold og fusjoner, finnes det også flere nyere artister som benytter seg av elementer av rockabilly og rock & roll med røtter i femtitallet. Blant disse kan nevnes Chris Isaak, Morrissey, Richard Hawley og The Killers.

Subkulturer[rediger | rediger kilde]

Blant raggare i Norge og Sverige, er rockabilly-musikk og rock 'n' roll-musikk en del av livsstilen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://lista.vg.no/artist/vazelina-bilopphoeggers/singel/gi-meg-fri-i-kveld/3189
  2. ^ http://www.h-avis.no/puls/ny-runde-rock-n-roll/s/2-2.921-1.1699279

Litteratur[rediger | rediger kilde]