Glamrock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Glamrock
Sjanger-opprinnelse: Garasjerock - Poprock - Protopunk - Hardrock - Tyggegummipop- Rock'n'roll - Folk rock - Kunstrock - Kabaret
Kultur-opprinnelse: ca. 1970 i Storbritannia
Vanlige instrumenter: Bassgitar - Trommesett - Gitar - Keyboard
Popularitet: 1971-1976
Sjangerslektninger
Glam metal - Protopunk
Undersjangere
Krysningsjangere
Glam punk

Glamrock (også kjent under navnet glitterrock) er en undersjanger av rock som var populær på begynnelsen av 70-tallet. Musikkstilen var et engelsk fenomen med berømte artister som David Bowie, T.Rex, Slade, Sweet, Queen og Roxy Music. I Norge var Sweet, med hitfabrikken Chinn/Chapman i ryggen, det glamrockbandet som fikk best fotfeste på 70-tallet, mens Slade og David Bowie også hadde enkelte hits.

Glamrock var glitter, sprakende kostymer og glamor; stilen bemerkes særlig for klesstilen og opptredenene til de som driver med det, og ikke så mye av musikken. Musikken var fengende med enkle tekster som f.eks. Sweets «Wig Wam Bam» og T.Rexs «Children of the Revolution». Musikalsk var musikken vanligvis preget av hardrock og poprock. Glamrock-bandenes individuelle stil var derimot ofte veldig forskjellig. Både popband som ABBA og heavyband som Alice Coopers band var inspirert av glamrocken, og har blitt beskrevet som glam.

Glammens kostymer var ofte glitrende, overdådige kostymer, ikke ulikt det Liberace eller Elvis brukte, men gjerne enda mer forseggjort. Det mest berømte eksempelet er David Bowie i sin Ziggy Stardust-fase. Fokus på seksuell legning og andre særegne uttrykksformer ble et spill; Bowie fortalte pressen at han var homofil kun for publisiteten, mens den avdøde Jobriath antas å ha vært rockens første åpenlyst homofile stjerne. Men det kanskje mest berømte eksempelet på en homofil glam-rocker er Queens Freddie Mercury.

Glamrock oppstod rundt 1970-1971 i Storbritannia. Enkelte mener det startet med at David Bowie gav ut albumet The Man Who Sold the World i 1970, som hadde et albumcover med bilder av Bowie i kvinneklær. Andre mener at glamrock startet med T.Rex sin opptreden med sangen «Hot Love» på Top of the Pops i 1971, hvor vokalist Marc Bolan var iført glitter og sminke. I hvert fall var glamrocks popularitetstid fra 1971 til 1976.

Fall i popularitet[rediger | rediger kilde]

Etter pønkrock gjorde sitt inntog i 1976, ble mange rockesjangre rammet av dette. Glamrock møtte dermed en støyt og druknet. David Bowie gikk fra glam til R&B i 1975, og har senere prøvd ut en lang rekke forskjellige stilarter. Marc Bolan, mannen bak T.Rex, døde i 1977 i en ulykke. Så snart pønkrevolusjonen var i gang, mistet glam sin popularitet. De fleste bandene bevegde seg helt eller gradvis bort i fra glamrock i de kommende årene.

Tross glamrocks fallene popularitet, hendte det derimot utover slutten av 1970-tallet og starten av 1980-tallet at glamrock-bandene slo an med enkelte singler. Sweet fikk enkelte hits etter 1976. Slade, som fortsatt bar sine kreative kostymer utover 1980-tallet, hadde siden 1977 hatt lite suksess, men i 1983 kom bandet tilbake i rampelyset med singlene «My Oh My» og «Run Runaway», og slo da også gjennom i Amerika, hvor bandet hadde hatt lite suksess før. Det finske glambandet Hanoi Rocks ble grunnlagt i 1979, og klarte å få enkelte hits på starten av 1980-tallet.

På 1980-tallet utviklet mange metalband en mykere stil, inspirert av pop og rock. Disse bandene var inspirert av glamrock, og mange brukte glamrock-inspirert bekledning, og sjangeren fikk navnet glam metal (også kjent som hair metal eller pop-metal). Berømte band innen sjangeren var Poison, Mötley Crüe, Quiet Riot, Bon Jovi, Europe, Cinderella og Whitesnake.

I tillegg har også den ordentlige glamrocken blitt mer populær siden 1990-tallet. Et eksempel var da glamrockbandet Wig Wam deltok for Norge i Eurovision Song Contest i 2005. The Darkness har hatt suksess med visse glamrock-sanger. En rekke artister og band innenfor rock, pop og metal har også hevdet seg inspirert av glamrock, deriblant Guns N' Roses, Mötley Crüe, Lady Gaga, Poison, Blondie og Def Leppard, selv om disse likevel ikke regnes som rene glamrock-band.

Glamrockband fra 1970-tallet[rediger | rediger kilde]

Dette er noen av de mest kjente glamrockerne fra 1970-tallet:

Se også[rediger | rediger kilde]