Hopp til innhold

Det første kvadet om Helge Hundingsbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helges hær seiler ut for å slåss for Sigrun.

Det første kvadet om Helge Hundingsbane (Völsungakviða, Helgakviða Hundingsbane I) er et norrønt dikt fra Den eldre Edda. Det utgjør et av Helge-diktene sammen med Det andre kvadet om Helge Hundingsbane (Helgakviða Hundingsbane II) og Kvadet om Helge Hjorvardsson. 56 vers er bevart, og diktet antas å være komplett overlevert.

Diktet innledes med Helges fødsel og oppvekst i Brålunde (vers 1-9) og om hans kamp mot Hunding og Hundingssønnene som krevde faderbot for Helges drap (vers 10-14)[1]. Helge treffer valkyrien Sigrun som er blitt bortfestet mot sin vilje til Hodbrodd Granmarsson, men Helge lover å beskytte henne (vers 15-20). Helge seiler til Granmarssønnenes rike for å kjempe mot dem (vers 21-31). En lang sekvens følger med en vidløftig ordstrid mellom Helges bror Sinfjotle og Gudmund Granmarsson. Det slynges ut svært sterke beskyldninger fra begge parter, helt til Helge avbryter ordfeiden (vers 32-46). Forberedelsene til kampen fra Granmarssønnene følger (vers 47-52), og til sist selve kampen og Helges seier. Sigrun ønsker lykke til og forutsier at de to skal leve i fryd sammen (vers 53-56).

Filologen Finnur Jónsson mener diktet er blant de yngre Edda-kvadene. Han viser blant annet til henvisningen til Helges alder - han ble sagt å være 15 år da han drepte Hunding. Herved antydes en myndighetsalder på 15 år som ble innført først på 1000-tallet[2]. Han viser også til enkelte språklige vendinger som peker i samme retning.

Helge Hundingsbane i andre kilder

[rediger | rediger kilde]

Helge omtales i Saxo GrammaticusGesta Danorum (Danesaga). Her blir han sagt å være sønn av Haldan Frodesson, en av de mytiske Lejrekongene i Danmark på 500-tallet. Han blir dermed også (halv)bror til Rolf Krake[3]. Finnur Jónsson mener dette opplagt er feil.

Volsungesagaen omtaler striden mellom Helge og Hunding i kapittel 8 og 9. Her siteres også noen linjer fra kvadet.

Geografisk plassering

[rediger | rediger kilde]

Flere teorier har vært framsatt om hvor diktet er skrevet. Diktsyklusen om volsungene er en felles germansk tradisjon, men tyske kilder nevner ikke personen Helge[4]. Tysk er han da sannsynligvis ikke, men heller skandinavisk. Saxo Grammaticus hevder han er dansk, ut fra at han identifiserer Helge som Rolf Krakes far. Hunding blir hos Saxo omtalt som sønn av sakserkongen Sirik, og slaget mellom Helge og Hunding skal ha stått ved Stade by, sør for Elben i det nåværende Nord-Tyskland. Finnur Jónsson ser ingen grunn til å tvile på dette.

Hodbrodd er i Saxos verk sønn av en svensk konge og kalles Hothbrodus. I kvadet er Hodbrodd sønn av Granmarr, og Finnur Jónsson påpeker navnelikheten mellom han og den svenske kong Granmarr i Södermanland som omtales i Ynglingesagaen[5].

Valkyrien Sigrun mener Finnur også er svensk eller gøtisk, men selv om personene tilhører andre kongedømmer mener Finnur at selve diktet, som mange andre Edda-dikt, er norsk.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ I dette kvadet står det ingen ting om bakgrunnen for drapet, men striden mellom Hunding og Helges far, volsungen Sigmund, er omtalt i Det andre kvadet om Helge Hundingsbane.
  2. ^ Finnur Jónsson, Den oldnorske og oldislandske litteraturs historie, bd 1
  3. ^ Saxes Danesaga, København (1925), bd 1, s 121
  4. ^ Tysk tradisjon handler i stor grad om Siegfried (Sigurd) som av noen betraktes som Helges bror.
  5. ^ Snorre Sturlason, Ynglingesagaen, kap. 36-38

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Eddakvede, Norrøne bokverk 21, Det norske samlaget (1974), s 109-115

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata