Den Andre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Simone de Beauvoir innførte begrepet «den Andre» i boken Det annet kjønn.

Den Andre eller de Andre (med stor A fra fransk: «l'Autre») er et begrep innen kontinental filosofi som beskriver individer ulik en selv (Selvet). Definisjonen av den Andre er en del av det som definerer eller sågar utgjør egoet, både i forbindelse med psykologi og filosofi. Begrepet gjelder også for andre fenomener og kulturelle enheter.

Filosofi[rediger | rediger kilde]

Den Andre er et begrep innført av den franske filosofen Simone de Beauvoir. Simone de Beauvoir mente at den tyske filosofen Friedrich Hegels teori om at det i alle sosiale sammenhenger utspiller seg en dialektikk mellom subjektet (Selvet eller den Første) og objektet (den Andre) i bunn og grunn handler om dialektikk mellom en mann og en kvinne.

Hun diskuterte begrepet i boken Det annet kjønn, og skrev at det er mannen som er det egentlige subjektet (den Første), mens kvinnen er objektet (den Andre).[1][2] Grunntesen i boken er at kvinnen har blitt undertrykt av mannen som den Andre, men det menneskelige selv (Selvet) trenger denne «annetheten» for å definere seg selv som et subjekt.[1] Man trenger objektet for å definere subjektet som et subjekt.[1] Hun skriver: «... det som gjør kvinnens situasjon så spesiell, er at hun – en fri og selvstendig skapning som ethvert menneske – oppdager og velger seg selv i en verden der mennene tvinger henne til å ta på seg rollen som den Andre.»[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Artikkel i Religion og livssyn 2/2008, s. 29-33. «Simone de Beauvoir – filosof og feminist» (Gunnar Heiene)
  2. ^ Angst. Og glede (9. januar 2008, Marte Michelet). Besøkt 7. april 2016.
  3. ^ Temaoppgave: Kvinna – "det annet kjønn" NDLA. Besøkt 7. april 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]