Heterofili

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Heterofili er en betegnelse på en seksuell orientering som innebærer at en person blir seksuelt tiltrukket av det motsatte kjønn[1]. Blant mennesker er heterofili ansett for å være den vanligste seksuelle orienteringen (mens hos for eksempel dvergsjimpansen er bifili muligens det vanligste[2])

Ordet heterofili kommer av de greske ordene heteros som betyr ulik, og philos som betyr venn.[3]

Ordet streit brukes ofte i dagligtale for å omtale heterofile, i motsetning til skeiv for homofile og bifile. Heterofili og uttrykket heteroseksualitet brukes ofte om hverandre, men sistnevnte gir sterkere konnotasjoner til en ren seksuell tiltrekning.

Begrepets historie[rediger | rediger kilde]

Begrepet heteroseksualitet ble opprinnelig tatt i bruk av homoaktivisten Karl Maria Kertbeny i 1868 for å beskrive en «sykelig pervers» tiltrekning til det motsatte kjønn, og som motsetning til homoseksualitet, som den gang ble brukt om en tilsvarende tiltrekning til personer av samme kjønn. I det 20. århundre ble uttrykket heteroseksualitet og senere heterofili tatt i bruk, spesielt av homobevegelsen, for å referere til seksualitet mellom personer av forskjellig kjønn, og som motsetning til uttrykkene homoseksualitet og homofili. Før det 20. århundre ble det ikke brukt noen spesiell betegnelse på det som ble oppfattet som vanlig seksualitet, og også idag er bruken av begrepene heterofili og heteroseksualitet gjerne begrenset til sammenhenger hvor det er nødvendig å skille dem fra homofili.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ordbok.no». Besøkt 18. mars 2021. 
  2. ^ apollon.uio.no - 1500 dyrearter praktiserer homsesex
  3. ^ «Store medisinske leksikon». Besøkt 18. mars 2021.