Inglourious Basterds

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Inglourious Basterds
Generell informasjon
SjangerKrigsfilm, drama, action
Utgivelsesår2009
Prod.landUSA / Tyskland
Lengde148 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiQuentin Tarantino
ProdusentLawrence Bender
ManusforfatterQuentin Tarantino
MusikkEnnio Morricone
Foran kamera
Medvirkende
Premiere20. mai 2009 (USA)
21. august 2009 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted
Eli Roth, Mélanie Laurent og Lawrence Bender på premieren for Inglourious Basterds 2009.
Christoph Waltz og kona Judith Holste på Oscar-utdelinga 2010 der Waltz vant pris for sin rolletolkning av Hans Landa i Inglorious Basterds
Den italienske filmregissøren Enzo G. Castellari signerer en plakat for Inglorious Basterds på Lund International Fantastic Film Festival 2009. Filmen er oppkalt etter Castellaris «spagettikrigsfilm» The Inglourious Bastards fra 1978.

Inglourious Basterds er en amerikansk-tysk action-krigsfilm og svart komedie fra 2009. Manus og regi er ved Quentin Tarantino. Filmen, som er delt i fem avsnitt, handler om en plan for å likvidere lederskapet i det tyske naziregimet under andre verdenskrig og foregår i det tyskokkuperte Frankrike. Tarantino har selv beskrevet filmen som «en spaghettiwestern, men med ikonografi fra andre verdenskrig».

Handlingen er tidvis svært brutal og samtidig en lek med klisjeer med referanser til andre underholdningsfilmer innen sjangeren. Filmen begynner med at en jødisk familie blir drept av SS-soldater. En av døtrene i familien klarer å unnslippe og vi treffer henne igjen senere i filmen som eier av en liten kino i Paris. Brad Pitt spiller den amerikanske offiseren Aldo Raine som tar med seg en liten gruppe jødiske soldater til Frankrike for å drepe nazister; han forventer hundre nazi scalpsskalperte nazihoder») fra hver soldat. Dette koker til slutt ned til to attentatforsøkHitler og andre nazitopper i kinoen i Paris.

Christoph Waltz, som spiller den språkmektige og hensynsløse «jødejegeren» Hans Landa, mottok pris som «beste mannlige skuespiller» under Filmfestivalen i Cannes våren 2009. Han vant også en Golden Globe og Oscar i 2010 i kategorien beste prestasjon av en skuespiller i en birolle.

Filmen er oppkalt og inspirert etter den italienske filmregissøren Enzo G. Castellaris «spagettikrigsfilm» The Inglourious Bastards fra 1978.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1941 forhørte SS-Standartenführer Hans Landa den fattige franske bonden Perrier LaPadite om hvor den jødiske Dreyfus-familien befinner seg. Landa mistenker at LaPadites gjemmer dem under gulvplankene deres, og i bytte mot at nazistene ikke myrder familien hans, bekrefter LaPadite dette. Landas soldater skyter gjennom gulvplankene og dreper alle sammen - bortsett fra Shosanna Dreyfus, som kommer seg unna. I 1944 rekrutterer løytnant Aldo Raine en gruppe jødisk-amerikanske soldater til en spesiell kommando-enhet som blir grunnlagt for å skape frykt blant nazister, ved å drepe og skalpere dem. Gruppen inkluderer sersjant Donny "The Bear Jew" Donowitz, sersjant Hugo Stiglitz, en tysk soldat og desertør, og korporal Wilhelm Wicki - som er gruppens oversetter. i Tyskland blir en menig soldat ved navn Butz, den eneste overlevende etter et angrep fra Basterd, intervjuet av Adolf Hitler. De hadde skåret et hakekors med en kniv i Butz sin panne.

Shosanna Dreyfus bosetter seg i Paris etter at familien hennes ble myrdet, og driver en kino under det fiktive navnet Emmanuelle Mimieux. Hun møter Fredrick Zoller, en tysk snikskytter kjent for å ha drept minst 250 allierte soldater. Zoller skal være den største stjernen i en ny nazistisk propagandafilm, kalt «Stolz der Nation» (nasjonens stolthet) og han blir snart forelsket i Shosanna. Zoller overbeviser derfor Joseph Goebbels om å arrangere premieren på filmen deres ved hennes kino. Hans Landa blir ansatt for å sørge for sikkerheten under film-premieren, og forhører Shosanna. Men Shosanna planlegger, sammen med kjæresten sin Marcel, om å sette hele kinoen i brann under premieren. De håper å drepe alle nazist-partiets ledere, som kommer til å være til stede under premieren. I mellomtiden blir den britiske løytnanten Archie Hicox rekruttert til å lede et britisk angrep mot premieren, sammen med Basterds.

Hicox, sammen med Stiglitz og Wicki, reiser til en taverna i det tysk-okkuperte Nord-Frankrike for å møte den tyske film-stjernen Bridget von Hammersmark, en undercover alliert agent som også skal delta på premieren. Hicox får utilsiktet oppmerksomheten til Wehrmacht-sersjant Wilhelm og major Dieter Hellström, og avslører hvem Basters egentlig er. En skuddveksling oppstår som dreper alle bortsett fra sersjant Wilhelm og von Hammersmark, som blir skutt i beinet. Underveis forsøker Landa å få kontakte med noen overordnede for de allierte styrkene i forsøk på å inngå en avtale: Han er villig til å la oppdraget deres fortsette, i bytte mot at han selv skal få full benådning for alt han har vært med på - samt en rekke andre privilegier.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Lt. Aldo Raine Brad Pitt
Shosanna Dreyfus Mélanie Laurent
Col. Hans Landa Christoph Waltz
Sgt. Donny Donowitz Eli Roth
Lt. Archie Hicox Michael Fassbender
Bridget von Hammersmark Diane Kruger
Fredrick Zoller Daniel Brühl
Sgt. Hugo Stiglitz Til Schweiger
Cpl. Wilhelm Wicki Gedeon Burkhard
Marcel Jacky Ido
Pfc. Smithson Utvich B.J. Novak
Pfc. Omar Ulmer Omar Doom
Major Hellstrom August Diehl
Perrier LaPadite Denis Menochet
Charlotte LaPadite Léa Seydoux
Julie LaPadite Tina Rodriguez
Suzanne LaPadite Lena Friedrich
Joseph Groth Sylvester Groth
Adolf Hitler Martin Wuttke
General Ed Fenech Mike Myers
Francesca Mondino Julie Dreyfus
Sgt. Rachtman Richard Sammel
Master Sgt. Wilhelm / Pola Negri Alexander Fehling
Winston Churchill Rod Taylor
Pvt. Butz / Walter Frazer Sönke Möhring
Pfc. Hirschberg Samm Levine
Pfc. Andy Kagan Paul Rust
Pfc. Michael Zimmerman Michael Bacall
German Soldier / Winnetou Arndt Schwering-Sohnrey
German Female Soldier / Beethoven Petra Hartung
German Soldier / Edgar Wallace Volker Michalowski
German Soldier / Mata Hari Ken Duken
Proprietor Eric Christian Berkel
Mathilda Anne-Sophie Franck
Cpt. Wolfang Ludger Pistor
Babette Jana Pallaske
General Schonherr Rainer Bock
Forteller Samuel L. Jackson (ukredittert)
Skuespillerne og arbeidslaget bak Inglorious Basterds under Filmfestivalen i Cannes 2009.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]