Hopp til innhold

Burn After Reading

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Burn After Reading
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 12. september 2008
Storbritannias flagg 17. oktober 2008
Norges flagg 17. oktober 2008
Prod.landStorbritannias flagg Storbritannia
USAs flagg USA
Lengde96 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJoel Coen
Ethan Coen
ProdusentJoel Coen
Ethan Coen
ManusforfatterJoel Coen
Ethan Coen
MusikkCarter Burwell
SjeffotografEmmanuel Lubezki
KlippRoderick Jaynes
Foran kamera
MedvirkendeJohn Malkovich
George Clooney
Frances McDormand
Tilda Swinton
Brad Pitt
Annen informasjon
BudsjettUS$37 millioner
Prod.selskapFocus Features
Working Title Films
Alliance Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Burn After Reading er en svart komedie fra 2008, skrevet, produsert og regissert av Coen-brødrene. I hovedrollene finner vi John Malkovich, George Clooney, Tilda Swinton, Frances McDormand og Brad Pitt. Filmen hadde offisiell premiere under filmfestivalen i Venezia i 2008.

CIA-analytiker Osbourne Cox står overfor en degradering på jobben på grunn av hans alkohol-problem, og bestemmer seg for å levere inn sin oppsigelse. Han ønsker i steden å skrive en memoar. Men når hans kone Katie finner ut av dette, ser hun dette som en mulighet til å søke om skilsmisse og fortsette en affære med Harry Pfarrer - en gift amerikansk marskalk med paranoide tendenser.

Etter instruks fra advokaten hennes, kopierer og leverer Katie informasjon om ektemannen til advokaten. Men uten å vite det, inkluderer hun også et utkast til Ozzies memoarer. En assistent ved advokat-kontoret kopierer disse filene over på en CD, som hun ved et uhell legger igjen i garderoben til Hardbodies - et lokalt treningsstudio. Informasjonen faller deretter i hendene på en personlig trener Chad Feldheimer og hans kollega Linda Litzke, som feilaktig tror at dette inneholder sensitiv informasjon fra myndighetene.

Chad ønsker å returnere CD-platen til Osbourne Cox, i håp om å motta en belønning. Linda ønsker å skaffe penger til kosmetisk kirurgi, som hun foreløpig ikke har råd til. Etter en telefon-samtale og et mislykket møte, forsøker Chad og Linda å selge informasjonen videre til den russiske ambassaden. Men de møter også en tjenestemann som faktisk er spion for CIA. Samtidig får Osbournes uberegnelige oppførsel, Katie til å bytte alle låsene på hjemmet deres. Hun inviterer også Harry til å flytte inn.

Etter å ha lovet russerne flere filer, ønsker Linda at Chad skal snike seg inn i Cox-hjemmet i håp om å få tak i flere dokumenter fra Osbournes datamaskin. Men Chad oppdager Harry, skyter ham i hodet og dreper ham. Harry forsøker å finne noen ledetråder til Chads identitet. Ved CIA sitt hovedkvarter får Osbournes tidligere overordnede vite at informasjon fra Osbourne har havnet hos den russiske ambassaden. Men de blir forvirret fordi informasjonen ikke var av noen betydning - og gjerningsmennenes motiv fremdeles er ukjent. Linda vet ikke hva som egentlig skjedde med Chad, annet enn at han plutselig har forsvunnet. Hun tror derfor at russerne har bortført ham.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]