Hopp til innhold

Spy Game

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spy Game
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] actionthriller, spionfilm,[2] flashback-film, politisk thriller
Utgivelsesår2001
NasjonalitetUSA
Lengde121 min.
SpråkEngelsk, kantonesisk, arabisk
Bak kamera
RegiTony Scott[3] Rediger dette på Wikidata
ManusMichael Frost Beckner,[3] David Arata[3] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Douglas Wick,[3] Marc Abraham[3]
MusikkHarry Gregson-Williams[3] Rediger dette på Wikidata
FotoDaniel Mindel[3][4] Rediger dette på Wikidata
KlippChristian Wagner[3] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeRobert Redford,[3] Brad Pitt,[3] Catherine McCormack,[3] David Hemmings,[3] Stephen Dillane,[3] Marianne Jean-Baptiste,[3] Charlotte Rampling,[3] Benedict Wong,[3] Dale Dye,[3] Demetri Goritsas,[3] Hamidou Benmassoud,[3] Iain Smith,[3] Ken Leung,[3] Larry Bryggman,[3] Matthew Marsh,[3] Michael Paul Chan,[3] Nabil Massad,[3] Omid Djalili,[3] Shane Rimmer,[3] Todd Boyce,[3] Joerg Stadler,[3] Tibor Kenderesi,[3] Wil Röttgen,[3] Pál Oberfrank,[3] Károly Rékasi,[3] Stuart Milligan,[3] Andrew Grainger,[3] Ian Porter,[3] James Aubrey,[3] Adrian Pang,[3] Andrea Osvárt,[3] Colin Stinton,[3] Garrick Hagon,[3] Ho Yi,[3] Matthew Walker,[3] Rufus Wright,[3] Imre Csuja,[3] Anita Deutsch,[3] Bill Buell,[3] Ted Maynard,[3] Tom Hodgkins,[3] Quinn Collins,[3] Sam Scudder,[3] Yann Johnson,[3] Pat McGrath,[3] In-Sook Chappell,[3] David Cheung,[3] Tony Xu,[3] Mark Sung,[3] David Tse,[3] Logan Wong,[3] Hon Ping Tang,[3] Daniel Tse,[3] Vincent Wang,[3] Joseph Chanet,[3] Eddie Yeoh,[3] Freddie Joe Farnsworth,[3] Zsolt Zágoni,[3] Balázs Tardy,[3] Géza Schramek,[3] Melinda Völgyi,[3] Kimberly Paige,[3] Gregory Groth,[3] Peter Linka,[3] Mohamed Picasso,[3] Aziz Ait Essahmi,[3] Moustapha Moulay,[3] Mohamed Quatib,[3] Farid Regragui,[3] Tim Briggs,[3] Frank Nall[3] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapBeacon Pictures, Universal Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Universal Pictures
Netflix
Premiere(r)19. november 2001
14. mars 2002 (Tyskland)[5]
Eksterne lenker

Spy Game er en amerikansk actionfilm fra 2001, regissert av Tony Scott. Hovedrollene ble spilt av Robert Redford og Brad Pitt.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

I 1991 forsøker USA og Kina å få til en større handelsavtale, og USAs president er i Kina for å forsegle den endelige avtalen. CIA får vite at en av deres ansatte, Tom Bishop, har blitt arrestert i et fengsel i Suzhou og kommer til å bli henrettet i løpet av 24 timer, med mindre den amerikanske regjeringen offentliggjør at han var deres egen, og forhandler om en løslatelse. Men Bishops handlinger risikerer å bringe hele handelsavtalen deres i fare.

En gruppe fra CIA innkaller Nathan Muir (spilt av Robert Redford) en saksbehandler på mellomnivå, og Bishops tidligere mentor, som nå er på sin aller siste dag før han kan gå av som pensjonist. De intervjuer angivelig Muir for å lære om bakgrunnen til Bishop, men egentlig ønsker de noen påskudd for ikke å gripe inn for Bishop i fengsel. Men de vet ikke at Muir ble tipset om Bishop's arrestasjon og fangenskap av en CIA-veteran i Hong Kong.

Muir lekker historien til CNN gjennom en MI6-kontakt i Hong Kong, og tror at offentlig press vil tvinge amerikansk inngripen på Bishops vegne. Men CNN velger snart å trekke historien etter en telefon-samtale fra CIA-viseadministrerende direktør Charles Harker. Muir møtte Bishop for aller første gang i 1975, når Bishop var en snikskytter i United States Marine Corps under Vietnamkrigen. I 1976 ble Bishop rekruttert av Muir som en CIA-agent i Berlin, daværende Øst-Tyskland. Deretter diskuterer han Bishops arbeid som spion i Beirut i 1985, som var Bishop og Muir sitt aller siste oppdrag sammen.

I en rekke tilbakeblikk er Bishop bekymret over Muirs overbevisning om at sivile som kanskje truet et CIA-oppdrag, skulle ofres for å bevare selve oppdraget. Bishop forsøker å direkte motarbeide Muir under et oppdrag for å redde livet til en sivil som har hjulpet dem, gjør Muir det klart at han aldri vil tolerere uenighet, og at han aldri kommer til å redde Bishop hvis han ble tatt til fange.

Under et oppdrag i Libanon arbeider Bishop under dekke av å være fotograf og journalist, og han møter hjelpearbeider Elizabeth Hadley. De får snart romantiske følelser for hverandre. Muir mistror Hadley, og avslører for Bishop at hun tidligere ble forvist fra Storbritannia. Hadley innrømmer senere overfor Bishop at hun var involvert i bombingen av en bygning i Storbritannia, som egentlig skulle være tom, men flere kinesiske statsborgere viser seg å holde til. Bishop avslører for Hadley sin sanne identitet, og arbeid for CIA.

Muir velger igjen å ofre en sivil, for å sikre oppdraget deres, og Bishop kutter alle profesjonelle bånd med Muir. Muir, av frykt for at Hadley kan være en trussel mot byrået og muligens for Bishop, inngår en avtale med kineserne. Han går med på å bytte Hadley mot en arrestert amerikansk diplomat. Kinesiske agenter kidnapper Hadley, og et brev blir forfalsket og sendt til Bishop hvor hun angivelig avslutter forholdet deres.

I nåtiden anerkjenner Muir at Bishop reiste til Kina på grunn av Elisabeth Hadley. Muir klarer å forfalske et direktiv signert av CIA-direktøren om å sette i gang "Operation Dinner Out" for et redningsoppdrag ledet av et Navy SEAL-team som Bishop hadde utviklet som en "Plan B" for hans eget forsøk på å redde Hadley. Muir får hjelp av en kollega i Hong Kong for å bestikke en kinesisk direktør til å kutte all elektrisitet til fengselet i 30 minutter, og i løpet av dette tidsrommet skal SEAL-teamet forsøke å hente ut både Bishop og Hadley fra fangenskap.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata