12 Monkeys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
12 Monkeys
Generell informasjon
SjangerScience fiction
Utgivelsesår29. desember 1995
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTerry Gilliam
ProdusentCharles Roven
Basert påLa Jetée
MusikkPaul Buckmaster
SjeffotografRoger Pratt
KlippMick Audsley
Annen informasjon
Budsjett29,5 mill. dollar
Totalomsetning168,8 mill. dollar
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

12 Monkeys er en amerikansk neo-noir sciencefictionfilm regissert av Terry Gilliam. Den ble produsert i 1995, med hovedfilming fra 8. februar til 6. mai – hovedsakelig i Philadelphia og Baltimore, hvor handlingen finner sted – og premiere 29. desember samme år. Filmen er inspirert av Chris Markers kortfilm La Jetée fra 1962.

Hovedrollene innehas av Bruce Willis, Madeleine Stowe og Brad Pitt, med Christopher Plummer og David Morse i biroller.

Filmen ble møtt av gode anmeldelser og innbrakte ca. 168,8 millioner dollar, mot et budsjett på 29,5 millioner dollar. Pitt ble nominert til Oscar for beste birolle, og mottok en Golden Globe-pris for sin prestasjon.

I januar 2015 hadde fjernsynsserien 12 Monkeys, basert på filmen, premiere på Syfy.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Et dødelig virus, sluppet løs i 1996, utsletter nesten hele menneskeheten. Overlevende blir tvunget til å leve under jorden. En gruppe kjent som "Army of the Twelve Monkeys" antas å ha sluppet løs viruset. I år 2035 er James Cole en fange som bor i et underjordisk område under ruinen etter Philadelphia. Cole har blitt valgt for å bli trent, og sendt tilbake i tid, for å finne det opprinnelige viruset og for å hjelpe forskere med å utvikle en kur før det er for sent.

James Cole ankommer Baltimore i år 1990, ikke i 1996 som planlagt. Han blir arrestert og fengslet ved et mentalsykehus av Dr. Kathryn Railly. Der møter han Jeffrey Goines, en annen pasient som var anarkist med fanatiske synspunkter. Cole blir forhørt av en rekke doktorer, hvor han forsøker å forklare at virus-utbruddet allerede har funnet sted - og at ingen kan endre dette. Etter et rømningsforsøk blir Cole bedøvet og låst i en celle. Men han forsvinner øyeblikkelig senere, og våkner i år 2035.

Cole blir forhørt av forskerne som bruker en forvrengt melding som hevder at Army of the Twelve Monkeys skal ha stått bak viruset. Cole får også vist fotografier av en rekke mennesker som mistenkes for å være involvert, inkludert Jeffrey Goines. Forskerne gir Cole en ny mulighet til å fullføre oppdraget, og sender ham tilbake i tid. Cole kommer tilfeldigvis til en slagmark under første verdenskrig, blir skutt i beinet og deretter plutselig transportert til 1996.

I 1996 holder Railly et foredrag for en gruppe forskere. Cole ankommer lokalet, kidnapper Railly, og tvinger henne til å ta ham med til Philadelphia. De oppdager at Goines er grunnlegger av Army of the Twelve Monkeys. Men Cole blir transportert til 2035 igjen, hvor han på nytt bekrefter for forskerne at han er forpliktet til sitt oppdrag. Han finner Railly igjen i 1996, og de reiser til Florida Keys før viruset slår ut. De oppdager at Army of the Twelve Monkeys ikke var kilden til epidemien likevel. Men Cole blir konfrontert av Jose, en bekjent fra hans egen tid, som gir Cole en pistol og instruerer ham om å følge ordre.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Bruce Willis

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]