En vampyrs bekjennelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En vampyrs bekjennelser
orig. Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm,[1] fantasyfilm,[2] romantisk film, vampyrfilm, romanfilmatisering, dramafilm
Utgivelsesår1994
NasjonalitetUSA
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNeil Jordan[1][2][3][4][5][6][7][8] Rediger dette på Wikidata
ManusAnne Rice Rediger dette på Wikidata
TemaIndre konflikt,[9] død,[9] ondskap,[9] vampyr,[9] humanitas,[9] drap,[9] Moral,[9] udødelighet[9] Rediger dette på Wikidata
Basert på
Interview with the Vampire Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)David Geffen, Stephen Woolley
MusikkElliot Goldenthal Rediger dette på Wikidata
FotoPhilippe Rousselot Rediger dette på Wikidata
KlippMick Audsley Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeTom Cruise,[1] Brad Pitt,[10] Antonio Banderas,[1] Stephen Rea,[10] Christian Slater,[1] Kirsten Dunst,[10] Domiziana Giordano,[10] Thandie Newton,[10] Helen McCrory,[10] Indra Ové,[10] John McConnell,[10] Laure Marsac,[10] Roger Lloyd Pack,[11] Marcel Iureș,[11] Susan Lynch,[11] Andrew Tiernan[11] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapThe Geffen Film Company Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom
Budsjett60 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning223 700 000 USD (globalt)[12] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)11. november 1994[13]
1. desember 1994 (Tyskland)[14]
OppfølgerQueen of the Damned Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

En vampyrs bekjennelser (orig: Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles) er en film fra 1994, basert på Anne Rices roman Interview with the Vampire fra 1976. Filmen er regissert av Neil Jordan, og hovedrollene spilles av Tom Cruise, Brad Pitt, Antonio Banderas og Kirsten Dunst.

Handling[rediger | rediger kilde]

I nåtidens San Francisco skal reporter Daniel Molloy intervjue Louis de Pointe du Lac, som påstår å være en vampyr. Louis beskriver sitt menneskelige liv som en velstående plantasje-eier i Louisiana i 1791, som den gang ble eid av Spania. Fortvilet etter at hans kone og ufødte barn døde, vandrer han beruset langs sjøen i New Orleans en natt, og blir angrepet av vampyren Lestat de Lioncourt. Lestat merker snart Louis sin misnøye med tilværelsen sin, og tilbyr seg å forvandle ham til en vampyr. Louis aksepterer, men kommer raskt til å angre på dette. Mens Lestat nyter jakten og drap på mennesker, motstår Louis de nye instinktene sine for å drepe. Han drikker i stedet dyreblod for å opprettholde seg selv, i sin nye form.

Midt under et utbrudd av pesten i New Orleans, lever Louis av en liten jente hvis mor døde under pesten. For å lokke Louis til å bli hos ham, gjør Lestat den døende jenta - som heter Claudia, til en vampyr. Sammen oppdrar de henne som en datter. Louis er veldig glad i Claudia. Men Lestat behandler henne mer som en student, og trener henne til å bli en nådeløs morder. Tretti år går, og Claudia modnes psykologisk. Men hun forblir en liten jente i utseende, og fortsetter å bli behandlet som sådan av Lestat. Når hun innser at hun aldri vil bli eldre eller bli en moden kvinne, blir hun rasende på Lestat og forteller Louis at de burde forlate ham. Claudia narrer Lestat til å drikke det døde blodet til tvilling-gutter som hun drepte ved overdose med laudanum. Dette svekker Lestat, og deretter myrder hun han.

Selv om Louis blir sjokkert og opprørt, hjelper han Claudia med å dumpe Lestats kropp i en myr. De bruker flere uker på å planlegge en reise til Europa, for å lete etter andre vampyrer. Men Lestat kommer tilbake den natten de skal reise, etter å ha overlevd på blod fra dyr i sumpen. Lestat angriper dem, men Louis setter fyr på ham. Så stikker av de av, og reiser sin vei med skip. Etter å ha reist rundt i Europa og ved Middelhavet, men aldri oppdaget noen andre vampyrer, bosatte Louis og Claudia seg i Paris i 1870. Louis møter deretter vampyrene Santiago og Armand ved en tilfeldighet. Armand inviterer Louis og Claudia til sin pakt, Théâtre des Vampires, hvor vampyrer setter opp teatralske skrekk-show for mennesker. Claudia krever at Louis gjør en menneskelig kvinne, Madeleine, til en vampyr - noe han etterkommer motvillig.

Men de andre vampyrene arresterer og straffer dem for Lestats drap, fengsler Louis i en kiste og fanger Claudia og Madeleine i et kammer. Der blir de brent av sollys, og blir forvandlet til aske. Armand gjør ingenting for å forhindre dette, men dagen etter frigjør han Louis. Som hevn vender Louis tilbake til teatret ved daggry, og setter det i brann. Dette dreper alle vampyrene, inkludert Santiago. Sender vender Louis tilbake til New Orleans, og i 1988 møter han en svekket Lestat. Han lever nå som eneboer i et forlatt herskapshus, og overlever på rotte-blod slik Louis en gang hadde gjort. Lestat uttrykker beklagelse fordi han hadde forvandlet Claudia til en vampyr, og han ber Louis om å slå seg sammen med ham igjen. Men Louis avslår, og reiser sin vei på egen hånd. Han avslutter deretter samtalen sin med reporter Daniel Molloy.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]