Venner for livet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den norske filmen fra 2005, se Venner for livet (film).
Venner for livet
orig. Friends
Venner for livet
Sjanger Situasjonskomedie
Skaper David Crane
Marta Kauffman
Medvirkende Jennifer Aniston
Courteney Cox Arquette
Lisa Kudrow
Matt LeBlanc
Matthew Langford Perry
David Schwimmer
Musikk Michael Skloff
Åpningstema «I'll Be There For You»
av The Rembrandts
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sesonger 10
Ep. per sesong 18-25
Episoder 236
Produksjon
Prod.leder David Crane
Marta Kauffman
Kevin Bright
(gjennom hele serien)
Michael Borkow
(sesong 4)
Michael Curtis
(sesong 5)
Adam Chase
(sesong 5, 6)
Greg Malins
(sesong 5, 6, 7)
Wil Calhoun
(sesong 7)
Scott Silveri
Shana Goldberg-Meehan
(sesong 8, 9, 10)
Andrew Reich
Ted Cohen
(sesong 8, 9, 10)
Kamera Multikamera
Lengde 20-22 min.
Sending
Kanal USA NBC
Norge TV 2
Norge TVNorge (reprise)
Bildeformat 480i og 1080i SDTV og HDTV
Periode 22. september 1994
6. mai 2004 (USA)
Eksterne lenker
Offisiell nettside
IMDb

Venner for livet (originaltittel: Friends) var en amerikansk situasjonskomedie skapt av David Crane og Marta Kauffman. TV-serien gikk på fjernsynskanalen NBC fra 22. september 1994 til 6. mai 2004, og det ble utgitt ti sesonger. TV 2 sendte serien i Norge fra 7. januar 1996, og per august 2015 går komedieserien fortsatt i reprise på den norske TV-kanalen TVNorge. Situasjonskomedien handler om en gruppe på seks venner i midten av 20-årene som tilbringer det meste av tiden sin sammen. Serien ble produsert av Bright/Kauffman/Crane Productions i et samarbeid med Warner Bros. Television.

Kauffman og Crane begynte på manuset til Friends mellom november og desember 1993, da under tittelen Insomnia Cafe. De fortalte om ideen til Bright, og sammen la de frem at forslag på syv sider til fjernsynsselskapet NBC. Etter flere bearbeidelser og endringer på manuset, ble TV-serien gitt navnet Friends.

Venner for livet regnes som en av de største situasjonkomediene i historien, og rundt 52,5 millioner amerikanske seere så avslutningsepisoden i 2004. Seriens skuespillere tjente 10 millioner kroner per episode i seriens 3 siste sesonger. Friends holdt populariteten oppe på 10 sesonger og 236 episoder. Alle sesonger er utgitt på DVD og Bluray.

Hovedpersonene[rediger | rediger kilde]

Monica E. Geller-Bing[rediger | rediger kilde]

Monica (spilt av Courteney Cox Arquette) er Ross Gellers lillesøster. Hun har en fortid som ekstremt overvektig, men begynte å slanke seg da hun en gang hørte Chandler si hun var feit. Dette var første gang hun møtte Chandler, på en thanksgiving-middag hjemme hos dem. Monica og Chandler blir sammen i London i sesong 4. De blir gift i sesong 7. Først delte Monica leilighet med Phoebe Buffay, det ble vist i en episode i sesong 3 da de ser tilbake på tiden før Friends begynte. Så deler hun den med Rachel, og så med Chandler. Monica møtte Joey første gang da han ble romkamerat med Chandler, som bodde rett over gangen for Monica. Monica er «mammaen» i gjengen. Hun passer alltid på de andre og lager thanksgiving-middag til dem hvert år. Monica har et utviklet konkurranseinstinkt; spesielt overfor broren Ross. Hun har også en stor lidenskap for rydding, vasking og organisering og ser på pakking som noe av det morsomste i verden. Hun rydder når hun blir stresset. Monica og Chandler adopterer tvillinger i sesong 10. Tvillingene heter Erica og Jack. Erica er oppkalt etter hun de adopterte tvillingene av. Jack er oppkalt etter faren til Monica og Ross.

Ross Eustace Geller[rediger | rediger kilde]

Ross (spilt av David Schwimmer) har en doktorgrad i paleontologi. Hans fulle navn er Ross Eustace Geller, og han jobber på et museum. Han får senere i serien jobb som foreleser på et universitet. Ross er Monicas storebror. I første sesong av serien har Ross en ape han kaller Marcel, men må senere gi den fra seg. Ross går gjennom tre skilsmisser og har to barn. Han har en gutt med sin første kone som forlot ham da hun fant ut at hun var lesbisk. I tillegg har han en jente med Rachel. Ross og Rachel var i en lang periode sammen og forholdet mellom dem er komplisert gjennom hele serien, men det ender med at de finner sammen igjen til slutt. Ross' andre kone heter Emily. Etter å ha kjent hverandre i bare noen få uker bestemmer de seg for å bli gift. Emily føler seg truet av Rachel og vil at Ross skal kutte all kontakt med henne. Ross finner ut at han ikke kan gjøre det, så han bestemmer seg for å beholde Rachel som venn og skille seg fra Emily. Senere gifter Ross og Rachel seg i Vegas når de var fulle. Ross får et barn med Rachel i løpet av de siste sesongene, ungen ble en jente kalt Emma.

Joseph Francis Tribbiani[rediger | rediger kilde]

Joey (spilt av Matt LeBlanc) jobber som skuespiller og har vært borti både teater, film og tv-serier. Hans store rolle er Dr. Drake Ramoray i "I gode og onde dager". Han mener radio bare er for stygge mennesker. Joeys interesser er for det meste mat og damer, so han forøvrig har noen problemer med å skaffe. På et stadium i serien er Joey sammen med Rachel, men det ender fort. Joey kommer inn i serien som Chandlers nye romkamerat, men blir raskt en del av gjengen. Han ser alltid på Chandler som sin bestevenn. Han gifter seg aldri. Noen av de få seriøse forholdene han har i serien er med Rachel, Charlie, Kathy og Kate.

Joey har syv søstre (Veronica, Mary Angela, Mary Theresa, Gina, Dina, Tina, og Cookie). Han kommer fra en italiensk/amerikansk familie, hvor han er den eneste sønnen. Som skuespiller er han ikke særlig vellykket. Han leter stadig etter arbeid.

Hans roller varierer fra Doctor Drake Ramoray til Al Pacinos rumpe. Den mest kjente rollen hans er Doctor Drake Ramorey i såpeserien Days of Our Lives, men på grunn av egenrådig oppførsek ble han skrevet ut av showet. Rollefiguren hans kom senere tilbake igjen som kvinne. I sesong 7 var han nominert til en Soapie for beste tilbakevendende mannlige skuespiller.

Joey jobbet også en liten stund som servitør på kafeen Central Perk. Det var Gunther som fikk Joey til å ta jobben. Noe annet Joey gjorde når han ikke hadde penger, var å donere sæd. Han jobbet også litt som julenissens hjelper, og har også solgt juletrær. Joey har peiling på damer og hjelper gjerne andre med dame triksene sine.

Phoebe Buffay[rediger | rediger kilde]

Phoebe (spilt av Lisa Kudrow) hadde alt annet enn en normal oppvekst, som førte til at hun er naiv og uskyldig i mange sammenhenger i serien. Hun kommer med mange rare ideer, og har en uvanlig fortid, som aldri helt blir avslørt, men det indikeres blant annet at hun har levd på gaten, ranet personer (deriblant Ross da han var liten) og reist verden rundt. Phoebes oppvekst var spesiell siden faren stakk av før hun ble født, moren hennes endte med å begå selvmord da Phoebe var tretten, og stefaren sitter i fengsel. Senere i serien finner viser det seg imidlertid at Phoebes egentlige biologiske mor er i live. Phoebe har en tvillingsøster, Ursula, som jobber som servitør og pornoskuespiller. I tillegg dukker det opp en halvbror, Frank Buffay Jr, iløpet av serien. Han og kona får problemer med å få barn så Phoebe ender opp med å bære fram barnet. Barnet viser seg å være trillinger. Phoebe jobber som massøse.

Phoebe gifter seg i 10. og siste sesong, Ep 12. bryluppet ble nesten avlyst pga en snøstorm.

Rachel Karen Green[rediger | rediger kilde]

Rachel (spilt av Jennifer Aniston) kommer inn i serien etter å ha forlatt Barry, mannen hun skulle gifte seg med, ved alteret. Rachel har vokst opp i en rik familie, og er temmelig bortskjemt. Hun flytter inn hos Monica, og får etterhvert jobb som servitør på kaffebaren der vennene henger. Hun finner snart ut at dette ikke er jobben for henne og får til slutt jobb hos Bloomingdales før hun ender opp som innkjøper hos Ralph Lauren, Rachel får sparken av sjefen sin pga et møte med en såkalt Gucci-mann. Rachel treffer på sin gamle flørt Mark, over en middag blir Rachel tilbudt en jobb hos Louis Vuitton i Paris. Rachel har to søstre, Amy (Christina Applegate) og Jill (Reese Witherspoon), som kommer på besøk et par ganger i serien. Rachel har et kortvarig «ekteskap» med Ross, en konsekvens av en tur til Las Vegas. Som resultat av en annen kveld med mye alkohol senere i serien, får de en datter, Emma.

Chandler Muriel Bing[rediger | rediger kilde]

Chandler (spilt av Matthew L. Perry) er den morsomme i gjengen. Han jobber som dataprosesserer. Chandler har hatt en dårlig oppvekst, siden foreldrene skilte seg fordi faren var homofil.Chandler er den av personene i vennegjengen som har minst draget på damene, men i løpet av serien finner han sammen med Monica. De gifter seg, og i aller siste episode kommer tvillingene de adopterer. Chandler er halvt svensk og halvt skotsk.

I sesong 2 avslører Monica til gjengen at Chandler har en tredje brystvorte. I løpet av de siste sesongene sier Chandler opp jobben sin i Tulsa, men får jobb igjen som juniortekstforfatter i reklamebransjen.

Sesongsammendrag[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen i serien introduserer de seks hovedpersonene: Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler og Ross. Rachel ankommer Central Perk etter å ha rømt fra sitt bryllup med Barry, og flytter inn i leiligheten til sin beste venninne fra videregående, Monica Geller. Ross, som har vært forelsket i Rachel helt siden videregående, prøver stadig å fortelle Rachel at han elsker henne, mens hans lesbiske eks-kone, Carol, venter barnet sitt. Joey blir presentert som en mindre vellykket skuespiller, mens Phoebe jobber som massør. Chandler slår opp med kjæresten Janice (Maggie Wheeler), som ofte kommer tilbake i senere sesonger. Mot slutten av sesongen avslører Chandler ved et uhell at Ross elsker Rachel, og hun innser øyeblikkelig at hun føler det på samme måte. Sesongen avsluttes med Rachel venter på flyplassen for Ross sin tilbakekomst fra en tur.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Sesong 2 fortsetter der forrige sesong sluttet. Rachel venter på Ross, men han kommer med en ny kjæreste ved navn Julie. Etter hvert i sesongen forteller Rachel til Ross at hun er blitt forelsket i han, og de blir endelig sammen etter flere komplikasjoner. Monica innleder et forhold til farens gode venn, den 21 år eldre Richard Bruke, men forholdet tar slutt da Richard ikke ønsker å få barn. Phoebe stifter bekjentskap med sin biologiske familie, og fortsetter også som sangerinne på Central Perk. Joey får endelig fart på skuespillerkarrieren med rollen som «Dr Drake Ramoray» i såpeoperaen «Days of Our Lives», men lykken er kortvarig. Joey flytter ut for en periode, og Chandler får en ny romkamerat som viser seg å være gal.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Monica havner i depresjon etter å ha slått opp med Richard og gjør hva som helst for å finne tilbake til normalen. Rachel får seg ny jobb, og forholdet mellom henne og Ross tar slutt etter at Ross er utro da han trodde de hadde en pause. Phoebe møter både broren sin og sin biologiske mor for første gang. Joey og Chandler skaffer seg både en and og en kylling som skaper både glede og frustrasjoner.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Ross og Rachel finner tilbake til hverandre, men ikke for mange dagene. Ross treffer etter hvert britiske Emily som han forlover seg med. Rachel forelsker seg i en kunde og gjør hva som helst for å gjøre et godt inntrykk. Phoebe blir spurt om å være surrogatmor for broren og hans kone og sier ja til tilbudet. Joey og Chandler bytter leilighet med Monica og Rachel etter et veddemål, og Chandler forelsker seg i Joeys kjæreste, noe som resulterer i at han må tilbringe Thanksgiving i en kasse.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Sesong 8[rediger | rediger kilde]

Sesong 9[rediger | rediger kilde]

Sesong 10[rediger | rediger kilde]

Den tiende sesongen avslutter flere langvarige historier. Charlie bryter med Ross for å komme tilbake sammen med sin eks-kjæreste. Joey og Rachel prøver å hanskes med Ross sine følelser med tanke på at de to er sammen og bestemmer seg til slutt at det vil være best å være bare venner. Phoebe og Mike gifter midt i sesongen utenfor Central Perk. Monica og Chandler vil adoptere et barn, og blir valgt av Erica (Anna Faris) som foreldre til sitt ufødte barn. I serieavslutningen føder Erica tvillinger til stor overraskelse for Monica og Chandler. De kaller gutten Jack (etter Monica far), og jenta Erica (oppkalt etter sin biologiske mor). Monica og Chandler forbereder seg til å flytte til forstedene, og Joey blir opprørt av endringene i livet sitt. Rachel får sparken fra jobben sin og takker ja et nytt jobbtilbud i Paris, men Ross innser han elsker henne og kommer etter henne på flyplassen. Rachel innser at hun elsker ham også, og avbryter tyren til Paris. De blir enige om å bo hos Ross. Serien avsluttes med at alle vennene pluss Monica og Chandler sine nye babyer forlater leiligheten på vei til Central Perk for en siste kopp kaffe. Kameraets siste visning er alle karakterenes nøkler til leiligheten på kjøkkenbenken, med et siste bilde av døren som er lukket.

Hovedrolleinnehavere[rediger | rediger kilde]

Andre skuespillere[rediger | rediger kilde]

Gjesteskuespillere[rediger | rediger kilde]

Steder[rediger | rediger kilde]

Central Perk[rediger | rediger kilde]

Central Perk er den plassen de seks vennene bruker å henge. Mye av dialogen foregår på denne kaféen. Central Perk er arbeidsplassen til Gunther (James Michael Tyler) som er forelsket i Rachel. Gunther fikk faktisk ikke sin første replikk før episode 9 i sesong 2, og hadde heller ikke noe navn før i 2. sesong.

Kunsten på Central Perk blir forandret hver 3. episode. Den kjente, orange sofaen vennene alltid sitter i ble funnet i kjelleren til Warner Bros. studio.

Central Perk er basert på kaféen Manhattan Cafe i New Yorks West Village.

Joey og Chandlers leilighet[rediger | rediger kilde]

Adresse: 495 Grove St. Apt. 19, New York, NY 10001.

Monica og Rachels leilighet[rediger | rediger kilde]

Adresse: 495 Grove St. Apt 20, New York, NY 10001.

Rammen rundt kikkehullet i døren var opprinnelig et speil som ble knust av en i crewet ved et uhell. De bestemte seg for å la det henge der fordi det så bra ut allikevel.

Phoebes leilighet[rediger | rediger kilde]

Adresse:5 Morton St. Apt. 14

Videre innspillinger[rediger | rediger kilde]

Det er mulig at det kommer nye episoder av suksessen Friends. Det som har vært aktuelt har vært en gjenforeningsepisode rundt den tradisjonelle Thanksgiving-feiringen. Den eneste som står i veien for dette er Jennifer Aniston som ikke har et godt nok tilbud. De andre har sagt ja. David Schwimmer har også sagt at han følte at det var riktig å avslutte serien med den episoden som ble vist og at han ikke vil tulle med det.

Spin Off-serien Joey hvor Matt Le Blanc spilte videre på Joeys liv i Los Angeles er lagt ned etter to sesonger grunnet lave seertall.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Friends (TV-show) – bilder, video eller lyd