Hopp til innhold

Venner for livet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Venner for livet
orig. Friends
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landAmerikansk
Sendeår1994
Sesonger10
Episoder236
Lengde22 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleJennifer Aniston
Courteney Cox
Lisa Kudrow
Matt LeBlanc
Matthew Langford Perry
David Schwimmer
Medvirkende
13 oppføringer
Jennifer Aniston (rollefigur: Rachel Green, hovedrolleinnehaver)
Courteney Cox (rollefigur: Monica Geller, hovedrolleinnehaver)
Lisa Kudrow (rollefigur: Phoebe Buffay, hovedrolleinnehaver)
Matt LeBlanc (rollefigur: Joey Tribbiani, hovedrolleinnehaver)
Matthew Perry (rollefigur: Chandler Bing, hovedrolleinnehaver)
David Schwimmer (rollefigur: Ross Geller, hovedrolleinnehaver)
James Michael Tyler (rollefigur: Gunther, birolleinnehaver)
Elliott Gould (gjesteopptreden, rollefigur: Jack Geller)
Christina Pickles (gjesteopptreden, rollefigur: Judy Geller)
Maggie Wheeler (gjesteopptreden, rollefigur: Janice)
Paul Rudd (gjesteopptreden, rollefigur: Mike Hannigan)
Cole Sprouse
Brad Pitt
Bak kamera
Skaper(e)Marta Kauffman, David Crane
TittelmusikkMichael Skloff
MusikkMichael Skloff
Prod.selskapBright/Kauffman/Crane Productions, Warner Bros. Television Studios
Sending
Periode22. september 19946. mai 2004
TV-kanalNBC
Teknisk informasjon
BildeformatSDTV / HDTV
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Venner for livet (originaltittel: Friends) er en amerikansk situasjonskomedie skapt av David Crane og Marta Kauffman. Den handler om en gruppe på seks venner i midten av 20-årene som tilbringer det meste av tiden sin sammen. Serien ble produsert av Bright/Kauffman/Crane Productions i et samarbeid med Warner Bros. Television.

Kauffman og Crane begynte på manuset til Friends mellom november og desember 1993, da under tittelen Insomnia Cafe. De fortalte om ideen til Bright, og sammen la de frem at forslag på syv sider til fjernsynsselskapet NBC.[1] Etter flere bearbeidelser og endringer på manuset ble tv-serien gitt navnet Friends.

Tv-serien gikk ti sesonger på fjernsynskanalen NBC fra 1994 til 2004. TV 2 sendte serien i Norge fra 7. januar 1996,[2] og per 2024 går komedieserien fortsatt i reprise på TV3.

Venner for livet regnes som en av de største situasjonkomediene i historien, og serien holdt populariteten oppe i løpet av sine 10 sesonger og 236 episoder. Rundt 52,5 millioner amerikanske seere så avslutningsepisoden i 2004, og også i Norge var serien svært populær med seertall over 800 000 på det meste.[3][4][5]

Serien har fortsatt å være populær etter avslutningen i 2004.[6] Analyseselskapet Parrot Analytics målte de mest etterspurte situasjonskomediene i en tomåneders periode i 2018 og fant at Venner for livet var den tredje mest etterspurte serien.[7] Netflix betalte 30 millioner dollar i året for å vise serien fra 2015 til 2018. For å vise serien i 2019 betalte strømmetjenesten 100 millioner dollar (cirka 1.06 milliarder norske kroner).[8]

HBO Max kunngjorde i en pressemelding 21. februar 2020 at det vil bli laget en gjenforenings film av Friends med alle de seks originale skuespillerne.[9] Episoden ble tilgjengelig på en ny strømmetjeneste, HBO Max sammen med alle de 236 eksisterene episodene.[10]

Seriens skuespillere tjente 1 million dollar per episode i seriens tre siste sesonger.[11] For gjenforeningen fikk hver av de seks 2,5 millioner dollar.[12] Alle sesonger er utgitt på DVD og Blu-ray.

Hovedpersonene[rediger | rediger kilde]

Monica Elaine Geller-Bing[rediger | rediger kilde]

Monica (spilt av Courteney Cox) er Ross Gellers lillesøster. Hun har en fortid som ekstremt overvektig, men begynte å slanke seg da hun en gang overhørte Chandler si hun var feit. Dette var første gang hun møtte Chandler, på en thanksgiving-middag hjemme hos dem. Monica og Chandler blir sammen i London, i løpet av sesong 4. De blir gift i sesong 7. Først delte Monica leilighet med Phoebe Buffay. Det ble vist i en episode i sesong 3 da de så tilbake på tiden før Friends begynte. Så deler hun den med Rachel, og deretter med Chandler.

Monica begynner er forhold med Dr. Richard Burke (spilt av Tom Selleck) en eldre mann som også var en av farens beste venner, og 21 år eldre enn henne - i løpet av Sesong 2. Imidlertid blir paret gjensidig enige om å avslutte forholdet deres etter å ha innsett at Richard ikke ønsker seg flere barn. Hans egne barn fra tidligere ekteskap var allerede vokst opp (og fått deres egne barn) på dette tidspunktet, samtidig som Monica ikke har noen barn selv - men ønsker seg veldig å få barn en dag.

Monica møtte Joey første gang da han ble romkamerat med Chandler, som bodde rett over gangen for Monica. Monica er «mammaen» i gjengen. Hun passer alltid på de andre og lager thanksgiving-middag til dem hvert år. Monica har et utviklet konkurranse-instinkt; spesielt overfor broren Ross. Hun har også en stor lidenskap for rydding, vasking og organisering og ser på pakking som noe av det morsomste i verden. Hun rydder når hun blir stresset. Monica og Chandler adopterer tvillinger i sesong 10. Tvillingene heter Erica og Jack. Erica er oppkalt etter kvinnen de adopterte tvillingene av. Jack er oppkalt etter faren til Monica og Ross.

Ross Eustace Geller[rediger | rediger kilde]

Ross (spilt av David Schwimmer) har en doktorgrad i paleontologi. Hans fulle navn er Ross Eustace Geller, og han jobber på et museum. Han får senere i serien jobb som foreleser på et universitet. Ross er Monicas storebror. I første sesong av serien har Ross en ape han kaller Marcel, men han må senere gi den fra seg. Ross går gjennom tre skilsmisser og har to barn utenfor ekteskap. Han har en gutt kalt Ben med sin første kone som forlot ham da hun fant ut at hun var lesbisk. I tillegg har han en jente med Rachel. Ross og Rachel var i en lang periode sammen og forholdet mellom dem er komplisert gjennom hele serien, men det ender med at de finner sammen igjen til slutt. Ross' andre kone heter Emily. Etter å ha kjent hverandre i bare noen få uker bestemmer de seg for å bli gift. Emily føler seg truet av Rachel og vil at Ross skal kutte all kontakt med henne. Ross finner ut at han ikke kan gjøre det, så han bestemmer seg for å beholde Rachel som venn og skille seg fra Emily. Senere gifter Ross og Rachel seg i Vegas da de var fulle. Ross får et barn med Rachel i løpet av de siste sesongene. Ungen ble en jente kalt Emma.

Joseph Francis Tribbiani[rediger | rediger kilde]

Joey (spilt av Matt LeBlanc) jobber som skuespiller, og har vært borti både teater, film og TV-serier. Hans store rolle er Dr. Drake Ramoray i I gode og onde dager. Han mener at å opptre på radio bare er for stygge mennesker. Joeys interesser er for det meste mat og damer, som han ikke har noen problemer med å skaffe. På et stadium i serien er Joey sammen med Rachel, men forholdet ender fort. Joey kommer inn i serien som Chandlers nye romkamerat, men blir raskt en del av gjengen. Han ser alltid på Chandler som sin bestevenn. Han gifter seg aldri, men frir til både Phoebe og Rachel fordi han tror de er gravide. Noen av de få seriøse forholdene han har i serien er med Rachel, Charlie, Kathy og Kate.

Før Monica og Chandlers bryllup, når de to innrømmer at de har problemer med å finne en passende kandidat til å gjennomføre bryllupsseremonien deres, melder Joey seg frivillig til denne rollen. Han blir deretter ordinert som prest over Internett, for å gi ham rett til å utføre ekteskapet deres. Han har tilsynelatende beholdt denne rollen frem til sesong 10 når han utfører seremonien for Phoebes bryllup. Joey har syv søstre (Veronica, Mary Angela, Mary Theresa, Gina, Dina, Tina og Cookie). Han kommer fra en italiensk/amerikansk familie, hvor han er den eneste sønnen. Som skuespiller er han ikke særlig vellykket. Han leter stadig etter arbeid. Hans roller varierer fra Doctor Drake Ramoray til Al Pacinos rumpe. Den mest kjente rollen hans er Doctor Drake Ramoray i såpeserien Days of Our Lives, men på grunn av egenrådig oppførsel ble han skrevet ut av showet. Rollefiguren hans kom senere tilbake igjen som kvinne. I sesong 7 var han nominert til en Soapie for beste tilbakevendende mannlige skuespiller, men vant den ikke.

Noen av Joeys andre jobber har inkludert å selge juletrær, og kle seg ut som julenisse ved et kjøpesenter i desember, arbeide som reiseleder ved Museum of Natural History hvor Ross Geller jobbet, tilby parfyme-prøver til kunder på et varehus, og som romersk kriger ved restauranten Caesar's Palace i Las Vegas. Han jobber også på restauranten «Alessandro's» i en episode, hvor Monica Geller var kjøkkensjef. Men Monica ansetter ham bare fordi hun hadde planer om å snart gi ham sparken, i forsøk på å skremme alle de andre ansatte som ikke respekterte henne. Men Joey får inn så mye tips fra kundene deres, og trekker seg fra avtalen med Monica - før han innser hvor viktig det var for Monica å gi ham sparken. Deretter setter han seg opp til å bli sparket dagen etter.

Han bruker en episode på å jobbe med Chandler som data-behandler. Men han behandler denne jobben som en skuespille-rolle, hvor han skaper seg en kompleks bakgrunnshistorie for karakteren sin. Men Chandler begynner snart å mislike dene karakteren, når Joey begynner å gjøre det bedre enn Chandler på jobb. Joey jobbet også en liten stund som servitør på kafeen Central Perk. Det var Gunther som fikk Joey til å ta jobben. Noe annet Joey gjorde når han ikke hadde penger, var å donere sæd. Han jobbet også litt som julenissens hjelper, og har også solgt juletrær. Joey har peiling på damer og hjelper gjerne andre med dame-triksene sine.

Phoebe Buffay[rediger | rediger kilde]

Phoebe (spilt av Lisa Kudrow) hadde alt annet enn en normal oppvekst, som førte til at hun er naiv og uskyldig i mange sammenhenger i serien. Hun kommer med mange rare ideer og har en uvanlig fortid, som aldri helt blir avslørt. Allikevel blir det indikert blant annet at hun har levd på gaten, ranet personer (deriblant Ross da han var liten) og reist verden rundt. Faren til Phoebe stakk av da hun var liten, og kvinnen som hun trodde var moren hennes begikk selvmord med karbonmonoksid-forgiftning da Phoebe var 13 år. Hun flyttet til New York og bodde i en bil sammen med en ung mann, som også begikk selvmord litt senere - så hun var helt alene. Stefaren hennes sitter i fengsel. Senere i serien viser det seg imidlertid at Phoebes biologiske mor fremdeles lever. Phoebe har en tvilling-søster, Ursula (også portrettert av Lisa Kudrow) som jobber som servitør og porno-skuespiller. Phoebe har vist seg å ha et veldig anstrengt forhold til Ursula, som ble født ett minutt før enn henne. Når Ursula opptrer i porno-filmer under Phoebes navn, løser Phoebe inn Ursulas lønnsslipper.

I episoden "The One with Phoebe's Husband" fra den andre sesongen blir det avslørt at Phoebe tidligere var gift med en kanadisk isdanser, Duncan Sullivan (spilt av Steve Zahn) i seks år - for å hjelpe ham med å immigrere til USA. De trodde at han var homofil, og tar ut skilsmisse når han innser at han faktisk er heteroseksuell - og ønsker å gifte seg med en annen kvinne. Til forferdelse for vennene hennes (spesielt paleontologen Ross Geller) tror Phoebe på en rekke trendy New Age-ideer og annen overtro i løpet av hele serien. Hun er overbevist om at hun kan føle tilstedeværelsen av sin døde bestemor i sin gamle leilighet. Hun aner ånden til moren sin i en katt som tilhører en annen familie. Hun forsøker også å lese fremtiden sin i te-blader, og hun avviser Charles Darwins evolusjonsteori.

I tillegg dukker det opp en halvbror, Frank Buffay Jr, i løpet av serien, men de møtes for første gang i episode 6, sesong 2 uten at de vet om hverandre. Frank og kona får problemer med å få barn selv, så Phoebe ender opp med å bære fram barnet deres. Barnet viser seg å være trillinger. Phoebe jobber som massøse. Phoebe gifter seg i 10. og siste sesong med Mike Hannigan, og i episode 12 blir bryllupet avlyst på grunn av en snøstorm, men de klarer å få gjennomført det med det de hadde.

Rachel Karen Green[rediger | rediger kilde]

Rachel (spilt av Jennifer Aniston) kommer inn i serien etter å ha forlatt Barry ved alteret, mannen hun skulle gifte seg med. Rachel har vokst opp i en rik familie og er temmelig bortskjemt. Hun flytter inn hos Monica og får etterhvert jobb som servitør på kaffebaren Central Perk, der vennene henger. Hun finner snart ut at dette ikke er jobben for henne og får til slutt jobb hos Bloomingdales før hun ender opp som innkjøper hos Ralph Lauren. Rachel får sparken av sjefen sin på grunn av et møte med en såkalt Gucci-mann. Rachel treffer på sin gamle flørt Mark, og over en middag blir Rachel tilbudt en jobb hos Louis Vuitton i Paris, som hun bestemmer seg for å ta, men litt senere ombestemmer seg og ender opp med Ross. Rachel har to søstre, Amy Green (Christina Applegate) og Jill Green (Reese Witherspoon), som kommer på besøk et par ganger i serien. Rachel har et kortvarig «ekteskap» med Ross, en konsekvens av en tur til Las Vegas. Som resultat av en annen kveld med mye alkohol senere i serien, får de en datter, Emma.

Chandler Muriel Bing[rediger | rediger kilde]

Chandler (spilt av Matthew L. Perry) er den morsomme i gjengen. Han jobber som dataprosesserer. Chandler har hatt en dårlig oppvekst siden foreldrene skilte seg fordi faren oppførte seg litt «annerledes» og ble med i et dragshow i Las Vegas sammen med andre menn som ham. Han har problemer med å forplikte seg i forhold, forårsaket av å vokse opp i et ødelagt hjem uten anelse om hvordan et stabilt ekteskap egentlig ser ut. Han kan også være nevrotisk og ekstremt defensiv på grunn av dette. Chandler assosierer også alt som knytter seg til foreldrenes skilsmisse i et negativt lys, spesielt Thanksgiving fordi foreldrene hans under middagen avslører at de er separert - og at faren hans planlegger å reise sin vei sammen med en annen, yngre mann. Chandler begynte å røyke sigaretter når han var ni år gammel, like etter at foreldrene kunngjorde skilsmissen deres. Chandler begynner å røyke igjen i løpet av den første sesongen, etter å ha unngått røykingen i tre år. Han gjør en ganske god jobb med å kontrollere vanene sine gjennom hele serien, selv om han noen ganger ikke klarer motstå fristelsen.

Chandler er den av personene i vennegjengen som har minst drag på damene, men i løpet av serien finner han sammen med Monica. De gifter seg, og i aller siste episode kommer tvillingene de adopterer. Chandler er halvt svensk, og halvt skotsk. I sesong 2 avslører Monica til gjengen at Chandler har en tredje brystvorte. I løpet av de siste sesongene sier Chandler opp jobben sin i Tulsa, men får jobb igjen som juniortekstforfatter i reklamebransjen. Chandler og Monica flytter sammen, men til slutt flytter Chandler og Monica sammen i et hus ved Escrow.

Sesongsammendrag[rediger | rediger kilde]

Sammendrag for hver av de ti sesongene.[13]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen i serien introduserer de seks hovedpersonene: Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler og Ross. Rachel ankommer Central Perk etter å ha rømt fra sitt bryllup med Barry og flytter inn i leiligheten til sin beste venninne fra videregående, Monica Geller. Ross, som har vært forelsket i Rachel helt siden videregående, prøver stadig å fortelle Rachel at han elsker henne, mens hans lesbiske eks-kone, Carol, venter barnet sitt. Joey blir presentert som en mindre vellykket skuespiller, mens Phoebe jobber som massør. Chandler slår opp med kjæresten Janice (Maggie Wheeler), som ofte kommer tilbake i senere sesonger. Mot slutten av sesongen avslører Chandler ved et uhell at Ross elsker Rachel, og hun innser øyeblikkelig at hun føler det på samme måte. Sesongen avsluttes med Rachel venter på flyplassen for Ross sin tilbakekomst fra en tur.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Sesong 2 fortsetter der forrige sesong sluttet. Rachel venter på Ross, men han kommer med en ny kjæreste ved navn Julie. Etter hvert i sesongen forteller Rachel til Ross at hun er blitt forelsket i han, og de blir endelig sammen etter flere komplikasjoner. Monica innleder et forhold til farens gode venn, den 21 år eldre Richard Bruke, men forholdet tar slutt da Richard ikke ønsker å få barn. Phoebe stifter bekjentskap med sin biologiske familie og fortsetter også som sangerinne på Central Perk. Joey får endelig fart på skuespillerkarrieren med rollen som «Dr Drake Ramoray» i såpeoperaen «Days of Our Lives», men lykken er kortvarig. Joey flytter ut for en periode, og Chandler får en ny romkamerat som viser seg å være gal.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Monica havner i depresjon etter å ha slått opp med Richard og gjør hva som helst for å finne tilbake til normalen. Rachel får seg ny jobb, og forholdet mellom henne og Ross tar slutt etter at Ross er utro da han trodde de hadde en pause. Phoebe møter både broren sin og sin biologiske mor for første gang. Joey og Chandler skaffer seg både en and og en kylling som skaper både glede og frustrasjoner.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Ross og Rachel finner tilbake til hverandre, men ikke for mange dagene. Ross treffer etter hvert britiske Emily som han forlover seg med. Rachel forelsker seg i en kunde og gjør hva som helst for å gjøre et godt inntrykk. Phoebe blir spurt om å være surrogatmor for broren og hans kone og sier ja til tilbudet. Joey og Chandler bytter leilighet med Monica og Rachel etter et veddemål, og Chandler forelsker seg i Joeys kjæreste, noe som resulterer i at han må tilbringe Thanksgiving i en kasse.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Ross blir gift med Emily, men etter å ha sagt feil navn ved alteret nekter Emily å snakke med ham. Monica og Chandler har begynt å date i all hemmelighet etter de hadde en affære i London under Ross' bryllup, og senere i sesongen finner Joey ut av dette og hjelper dem med å holde dette skjult for resten av gjengen. Ross begynner etter hvert å treffe andre damer igjen. Joey får hovedrollen i en film, men Chandler sier at han ikke tror dette kommer til å bli noe stort med et uhell, så Joey blir veldig sur på ham. Joey's film blir lagt ned, og han får en jobb på et casino i Vegas. Monica og Chandler forteller de andre at de er sammen, og i slutten av sesongen reiser de to til Vegas, som et 1-årsjubileum, men Phoebe vil bli med siden hun ikke ble med til London fordi hun bar Frank jr. og Alice's trillinger, så alle bestemmer seg for å reise sammen og overrasker Joey. Ross og Rachel tar fly ut dagen etter fordi de er opptatt med jobb og annet kvelden resten skulle reise. I Vegas gifter Ross og Rachel seg mens de er veldig fulle, men senere i sesong 6 prøver de å få det annulert.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Ross og Rachel oppdager at de er gift, og Ross sier at han har fått det annulert, noe han ikke har, så det blir problemer av det senere. Ross har fortsatt følelser for henne, så han ber henne om å flytte inn hos seg, fordi Monica og Chandler skal flytte sammen, så Rachel må flytte ut. Joey får sin egen tv-serie kalt: MAC and C.H.E.E.S.E, men det går ikke så bra. Ross begynner å date og blir sammen med en av studentene som tar hans timer, men han får problemer med faren hennes, som Rachel begynner å date samtidig. Phoebe er den eneste som vet at Chandler kommer til å fri til Monica, så hun hjelper til med å få alt i stand. Chandler roter til ting ved å si at han ikke liker ekteskap for å forvirre Monica så det skal bli en overraskelse når han frir. Monica drar for å se Richard, hennes gamle kjæreste, og Chandler tror han har mistet henne.

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Monica og Chandler er forlovet og gjør alt klart for bryllupet. Ross prøver å lære sønnen, Ben, om Chanukka, men Chandler ødelegger det for Ross. Rachel er den siste til å bli 30 år, og hun vet ikke hva hun skal gjøre med livet sitt, så hun bestemmer seg for å ende ting med Tag, assistenten hennes som hun ble sammen med, for å begynne å finne en mann hun kan være med. Joey kommer tilbake til Days og Our Lives som en av de andre rollefigurene som snart får sparken. De er i ferd med å fullføre bryllupet til Monica og Chandler, men så finner noen ut at Monica er gravid.

Sesong 8[rediger | rediger kilde]

De i gjengen trodde at Monica var gravid, men det viste seg at det var Rachel som var gravid med Ross' barn. Joey frir til Phoebe da jentene sier det er henne som er gravid. Senere frir han til Rachel. De andre prøver å overtale henne til å si hvem som er faren, men hun vil ikke si det før hun har sagt det til ham selv. Vennene tror det er Tag, så de tilkaller ham, og han vil at de skal bli sammen igjen, men Rachel sier at hun er gravid. Senere går hun på en date med en skuespiller, men Ross er livredd for at noe skal skje med barnet. Rachel flytter senere inn til Ross slik at han kan få med seg alt som skjer med henne og barnet i magen. Phoebe blir sammen med eksforloveden til tvillingsøsteren Ursula, men det funker ikke fordi hun og Ursula er så like. Ross blir sammen med Mona, men blir bekymret for at det går for fort mellom dem. Chandler finner Monicas hemmelige skap og prøver å få det opp, og det viser seg at det var et eneste rot. Joey er forelsket i Rachel og sier det til slutt til Ross, som friker helt ut. Etter hvert sier Ross at han kan få lov til å være med henne, men han gjør ingenting med det.

Sesong 9[rediger | rediger kilde]

Rachel får Emma, barnet til Ross. Chandler har blitt forflyttet til Tulsa i Oklahoma og kommer innimellom hjem. Rachel blir med Phoebe til en bar og gir nummeret hennes til noen gutter, mens Ross er hjemme sammen med kjæresten til Phoebe, Mike. Rachel tenkte at det ville blitt dumt om Ross fikk vite det, så de fikk Mike til å bli litt lenger for å hindre at han tok telefonen om han ringte. Chandler blir sittende fast på kontoret i Tulsa med en jente som prøver seg på han, mens Monica er hjemme og er bekymret for at noe skulle skje mellom dem.

Sesong 10[rediger | rediger kilde]

Den tiende sesongen avslutter flere langvarige historier. Charlie bryter med Ross for å komme tilbake sammen med sin eks-kjæreste. Joey og Rachel prøver å hanskes med Ross sine følelser med tanke på at de to er sammen og bestemmer seg til slutt at det vil være best å være bare venner. Phoebe og Mike gifter seg midt i sesongen utenfor Central Perk. Monica og Chandler vil adoptere et barn og blir valgt av Erica (Anna Faris) som foreldre til sitt ufødte barn. I serieavslutningen føder Erica tvillinger til stor overraskelse for Monica og Chandler. De kaller gutten Jack (etter Monica far) og jenta Erica (oppkalt etter sin biologiske mor). Monica og Chandler forbereder seg til å flytte til forstedene, og Joey blir opprørt av endringene i livet sitt. Rachel får sparken fra jobben sin og takker ja et nytt jobbtilbud i Paris, men Ross innser han elsker henne og kommer etter henne på flyplassen. Rachel innser at hun elsker ham også og avbryter turen til Paris. De blir enige om å bo hos Ross. Serien avsluttes med at alle vennene pluss Monica og Chandler sine nye babyer forlater leiligheten på vei til Central Perk for en siste kopp kaffe. Kameraets siste visning er alle karakterenes nøkler til leiligheten på kjøkkenbenken med et siste bilde av døren som er lukket.

Hovedrolleinnehavere[rediger | rediger kilde]

Andre skuespillere[rediger | rediger kilde]

Gjesteskuespillere[rediger | rediger kilde]

Steder[rediger | rediger kilde]

Central Perk[rediger | rediger kilde]

Central Perk er den plassen de seks vennene bruker å henge. Mye av dialogen foregår på denne kaféen. Central Perk er arbeidsplassen til Gunther (James Michael Tyler) som er forelsket i Rachel. Gunther fikk faktisk ikke sin første replikk før episode 9 i sesong 2 og hadde heller ikke noe navn før i sesong 2.

Kunsten på Central Perk blir forandret hver tredje episode. Den kjente, oransje sofaen vennene alltid sitter i ble funnet i kjelleren til Warner Bros. studio.

Central Perk er basert på kaféen Manhattan Cafe i New Yorks West Village.

Joey og Chandlers leilighet[rediger | rediger kilde]

Adresse: 495 Grove St. Apt. 19, New York, NY 10001.

Monica og Rachels leilighet[rediger | rediger kilde]

Adresse: 495 Grove St. Apt 20, New York, NY 10001.

Rammen rundt kikkehullet i døren var opprinnelig et speil som ble knust av en i crewet ved et uhell. De bestemte seg for å la det henge der fordi det så bra ut allikevel.

Phoebes leilighet[rediger | rediger kilde]

Adresse: 5 Morton St. Apt. 14

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Serien er blitt kritisert for å være homofobisk, kjønnsdiskriminerende og altfor hvit.[14] Marta Kauffmann innrømmet at de kunne gjort mer for å promotere mangfold.[15]

Kathleen Turner, som spilte Chandler Bings transseksuelle far Charles Bing i Venner for livet, har fortalt at serieskaperene var transfobiske. I serien blir det laget flere transkrenkende vitser og komentarer, og ifølge Turner hadde ikke serieskaperene en gang vurdert å ansette en faktisk transperson i rollen.[16]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «'Friends' creators share show's beginnings». msnbc.com (engelsk). 6. mai 2004. Arkivert fra originalen . Besøkt 10. juni 2017. 
 2. ^ «15 år gammel «Friends»-hemmelighet avslørt - TV2.no». TV 2. 9. juni 2015. Besøkt 16. november 2015. 
 3. ^ Kalin, Natalie (27. februar 2015). «Top 10 Most Watched TV Finales Ever». Huffington Post (engelsk). Besøkt 10. juni 2017. 
 4. ^ «- Du kunne sette på «Friends» på en tirsdag og få 800 000 seere». Dagbladet.no (norsk). 11. juli 2015. Besøkt 10. juni 2017. 
 5. ^ Spigseth, Reidar (22. september 2014). «De ble TV-vennene for livet». Dagsavisen (norsk). Besøkt 10. juni 2017. 
 6. ^ Adam Sternbergh (21. mars 2016): Is ‘Friends’ Still the Most Popular Show on TV?. New York Magazine
 7. ^ Dawn C. Chmielewski (16. oktober 2018): What Would Netflix Do Without ‘Friends?’. Deadspin
 8. ^ Edmund Lee (4. desember 2018): Netflix Will Keep ‘Friends’ Through Next Year in a $100 Million Agreement. The New York Times
 9. ^ «The One Where They Got Back Together | Pressroom». pressroom.warnermediagroup.com. Arkivert fra originalen 22. februar 2020. Besøkt 22. februar 2020. 
 10. ^ «Bekrefter «Friends» gjenforening». www.vg.no. Besøkt 22. februar 2020. 
 11. ^ «How the 'Friends' cast nabbed their insane salaries of $1 million per episode». Business Insider (engelsk). Besøkt 10. juni 2017. 
 12. ^ Hotvedt, Signe Karin (22. februar 2020). «Gjengen i «Friends» samlast igjen». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 22. februar 2020. 
 13. ^ «Friends (TV Series 1994–2004)». Besøkt 10. juni 2017. 
 14. ^ Chalk, Will (26. mai 2020). «Scrubs stars 'barely remember filming it'». BBC News (engelsk). Besøkt 12. juni 2020. 
 15. ^ «Friends creator 'didn't do enough' for diversity». BBC News (engelsk). 9. juni 2020. Besøkt 12. juni 2020. 
 16. ^ «Kathleen Turner Calls Controversial Friends Role a 'Challenge,' 'Never Considered' Hiring Trans Actor». Peoplemag (engelsk). Besøkt 10. februar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]