Terry Gilliam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terry Gilliam
Terry Gilliam.jpg
FødtTerrence Vance Gilliam
22. november 1940[1][2][3][4] (78 år)
Minneapolis[5]
Utdannet ved Occidental College
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Filmregissør, manusforfatter, komiker, animatør, filmskuespiller, skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmprodusent, tegneserieskaper
Nasjonalitet Storbritannia (1968–), USA (–2006)
Utmerkelser Offiser av Ordre des Arts et des Lettres
Aktive år1969
Nettstedhttp://terrygilliamweb.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Terrence Vance Gilliam (født 22. november 1940 i Minneapolis, Minnesota, USA) er en britisk regissør og animatør, mest kjent for sin tid som medlem av komikergruppen Monty Python og som regissør av flere prisvinnende filmer.

I 38 år hadde han både britisk og amerikansk statsborgerskap, men i januar 2006 ga han avkall på det amerikanske.

Før Monty Python[rediger | rediger kilde]

Gilliam begynte som amerikansk animatør og tegneserietegner, han laget tidlig animasjoner med utklipp av fotografier, blant annet inneholdt en av de første John Cleese. Han flyttet til England på slutten av 1960-tallet, og medvirket i barne-TV-programmet Do Not Adjust Your Set, sammen med blant andre Michael Palin, Graham Chapman og Eric Idle. Gilliam begynte her å utvikle sin unike animasjonsstil, blant annet besto den av at gamle fotografier ble flyttet rundt på små papstykker. Alle fire skiftet til Monty Python i 1969.

Monty Python[rediger | rediger kilde]

Terry Gilliams vesentligste betydning i Monty Python var de surrealistiske animasjonssekvensene. Disse ble delvis brukt til introduksjon og delvis for å forbinde de forskjellige sketsjene. Av og til hadde Gilliam også roller i selve programmet, særlig i slike scener som ingen andre ville ha (på grunn av ubehagelige kostymer eller mye make-up. Blant annet var han ridderen med gummihøna som avsluttet mange av Monty Pythons sketsjer.

Han var medregissør på Monty Python og ridderne av det runde bord og opptrådte i filmen som «animatøren som døde av hjerteslag». Han hadde også regi i kortfilmen The Crimson Permanent Insurance, som ble vist før Monty Python's The Meaning of Life (og senere inngikk i filmens «handling»).

Etter Monty Python[rediger | rediger kilde]

Terry Gilliam har hatt regi i flere filmer etter Monty Python:

Generelt har Terry Gilliams filmer en egenartig karakter, med barokke elementer som for eksempel datamonitorer med forstørrelsesglass (Brazil), og en Monty Python-aktig humor, men som er sortere enn i Monty Pythons fellesproduksjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Terry Gilliam, 5233
  3. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Terry Gilliam, 8f77f38d56794ef5b21819066c626633
  4. ^ Lambiek Comiclopedia, 9. okt. 2017, Terry Gilliam, g/gilliam_tery
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]