21 Jump Street

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
21 Jump Street
21 Jump Street.svg
Generell informasjon
SjangerPolitikrim, dramaserie
Prod.landUSA
Sesonger5
Episoder103
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeJohnny Depp, Shawn LevyRediger på Wikidata
Bak kamera
Skaper(e)Stephen J. Cannell
ProdusentJonathan Glassner
MusikkPeter Bernstein
Prod.selskapFremantle
Sending
Periode12. apr. 19871991
TV-kanalFox Broadcasting Company
Eksterne lenker
IMDb

21 Jump Street var en amerikansk kriminalserie som gikk på Fox fra 1987 til 1991. Serien handlet om en gruppe unge politibetjenter ved en politistasjon i USA.

Serien startet 12. april 1987 og holdt på til 27. april 1991 i USA. Det ble sendt totalt 103 episoder (5 sesonger), på ca. en time hver. En spinnoff med navn Booker basert på karakteren Dennis Booker ble laget, men varte kun en sesong, fra september 1989 til juni 1990.

Serien ble sendt på norsk TV og den ga Johnny Depp (Tom Hanson) en bra start på skuespillerkarrieren, ved å bli et tenåringsidol. Dette irriterte Depp, men han hadde en kontrakt som han ble først løst fra etter den fjerde sesongen, og han forlot da serien sammen med Dustin Nguyen.

Plot[rediger | rediger kilde]

Serien handlet om en gjeng med unge politibetjenter, som på grunn av sitt unge utseende gjorde det mulig for dem å jobbe sivilt som spanere på både high school og college med å fakke unge lovbrytere. Typiske temaer var alkoholisme, rasisme, homofobi, narkotikamisbruk, aids, seksualforbrytelser og promiskuitet. Hver episode hadde ble som oftest avsluttet på sluttet av episoden. Serien hadde et sterkt grunnleggende moralsk budskap, og hadde ofte på korte klipp etter episodene amerikansk TV, med meldinger innenfor emnet i episoden, spilt inn med skuespillerne fra serien.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Gjesteskuespillere[rediger | rediger kilde]

Skuespillere som deltok i gjesteroller var blant andre: Bridget Fonda, Sherilyn Fenn, Jason Priestley, Josh Brolin, Maia Brewton, Mindy Cohn, David Paymer, Brad Pitt, Christina Applegate, Vince Vaughn, Pauly Shore, Blair Underwood, John Waters, Shannen Doherty, Rosie Perez, Gregory Itzin, Kareem Abdul-Jabbar, Tim Russ, og Thomas Haden Church.

Filmadaptasjon[rediger | rediger kilde]

I 2012 kom filmen 21 Jump Street basert på TV-serien, men med andre hovedrollekarakterer (spilt av Channing Tatum og Jonah Hill). Phil Lord og Chris Miller har regien. I tillegg fikk Johnny Depp en cameorolle i filmen som sin opprinnelige karakter Tom Hanson.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]