Hopp til innhold

Sleepers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sleepers
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 18. oktober 1996
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde147 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiBarry Levinson
ProdusentSteve Golin
ManusforfatterBarry Levinson
Basert påSleepers av Lorenzo Carcaterra
MusikkJohn Williams
Foran kamera
MedvirkendeKevin Bacon
Robert De Niro
Jason Patric
Brad Pitt
Annen informasjon
Budsjett$44 million
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker

Sleepers er en amerikansk krimdrama fra 1996, produsert og regissert av Barry Levinson. Den er basert på en roman av Lorenzo Carcaterra fra 1995, med samme navn. Hovedrollene spilles av Brad Pitt, Jason Patric, Robert De Niro, Dustin Hoffman og Kevin Bacon.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Shakes, Tommy, Michael Sullivan og John Reilly er barndomsvenner i New York på 1960-tallet. Sommeren 1967 tar de nesten livet av en mann ved ett uhell. Som straff blir Tommy, Michael og John dømt til 12 måneder i en ungdomsanstalt. Shakes blir dømt til 6 måneder. De blir systematisk misbrukt og voldtatt av vaktene Sean Nokes, Henry Addison, Ralph Ferguson og Adam Styler. De mange overgrepene ved anstalten endrer guttene og deres vennskap for alltid. Under oppholdet deltar de i en fotballkamp mellom vakter og innsatte. Michael overbeviser en annen innsatt, Rizzo, om å hjelpe dem å vinne.

Som et resultat blir de banket, og kastet på isolat i flere uker. Vaktene slår Rizzo brutalt ihjel. Kort tid før Shakes løslates insisterer han at de burde rapportere om vold og misbruk de har opplevd. Men de andre nekter. De vil ikke gjenoppleve grusomhetene de har opplevd, og tror ikke at noen kommer til å tro på dem eller bry seg. 14 år senere er John og Tommy fryktede gjengledere. De skyter Nokes, foran flere vitner, på en pub. Michael, en assisterende statsadvokat, blir satt som aktor for påtalemyndighetene. De planlegger å ta hevn på alle vaktene som mishandlet dem.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata