Snø i Beverly Hills

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snø i Beverly Hills
orig. Less Than Zero
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 6. november 1987 (1987-11-06)
Prod.landUSA
Lengde98 min.
Språk
Bak kamera
RegiMarek Kanievska
Produsent
ManusforfatterHarley Peyton
Basert påUnder nullpunktet 
av Bret Easton Ellis
MusikkThomas Newman
SjeffotografEdward Lachman
Klipp
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker

Snø i Beverly Hills (originaltittel: Less Than Zero) er en dramafilm fra 1987, som bygger på romanen Under nullpunktet av Bret Easton Ellis. Filmen ble produsert av 20th Century Fox, og hadde Andrew McCarthy i hovedrollen, og Jami Gertz, Robert Downey jr. og James Spader medvirket også. En da ukjent Brad Pitt opptrådte som statist.[1] Filmen har en tydelig holdning mot narkotika, og viser mer til dette enn tomheten til figurene fra romanen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Clay Easton (spilt av Andrew McCarthy) er en student som vender hjem til Los Angeles til jul og oppdager at ting er veldig annerledes fra måten han forlot dem på. Hans kjæreste, Blair, fra videregående skole arbeider nå som modell, har blitt avhengig av kokain og har hatt sex med Clays bestevenn fra videregående skole, Julian Wells (spilt av Robert Downey Jr.).

Julian, hvis liv har gått nedoverbakke etter at plateselskapet hans gikk konkurs, har nå blitt rusavhengig og skylder 50 000 dollar til en gammel klasse-kamerat ved navn Rip. Han har også problemer med familien sin etter å ha stjålet fra dem gjentatte ganger, og er nå hjemløs. Clays forhold til Blair gjenoppstår, men Julianss oppførsel blir mer ustabil. Hans narkotika-avhengighet forverres, og når han ikke har penger til å betale gjelden sin, tvinger Rip ham til å begynne som prostituert for å betale pengene han skylder. Men en morgen dør Julian av hjertesvikt etter lang tids helse-problemer.

Forskjeller fra boken[rediger | rediger kilde]

Filmen avviker fra den primære handlingen i boken på flere måter. I boken må Clay velge mellom å fortsette sitt forhold med Blair, mens i filmen er forholdet allerede over, og Blair har nå et forhold med Julian. På grunn av dette er Clay fast bestemt på å vinne tilbake Blair, mens i boken virker han usikker på om han i det hele tatt ønsker et forhold med henne, og han sier til og med i boken at han aldri har elsket henne. I tillegg er Clay fast bestemt på å få Julian nykter fra narkotika i filmen, mens i boken desillusjonerer Julians oppførsel Clays oppfatning av folk i Los Angeles mer.

Andre små endringer inkluderer at Rip er Julians narkotikalanger i filmen, mens i boken er han Clays langer, og Julian er en langer selv, og står i gjeld til en annen langer som heter Finn. I tillegg er Clays venn Trent, som var en viktig figur i boken, bare en liten rolle i filmen.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Da den ble lansert var angivelig Bret Easton Ellis så flau over resultatet at han nektet å gå på premieren.[2] Etter at tiden gikk virket det imidlertid som om Ellis ombestemte seg, og han uttalte i et intervju på Amazon.com at selv om hans fortsatt var uenig i enkelte a valgene som ble gjort i manus og med rollebesetningen, syntes han filmen var «vidunderlig», og at han ikke visste om noen annen film som fanget opp den aktuelle perioden i Los Angeles så godt. Han mente også at hvis det fantes uavhengige filmer1980-tallet, ville filmen vært ennå mer trofast mot boken, og at filmen ble «utvannet på grunn av at den ble laget av et stort filmstidio»[3]

Filmen fikk en blandet mottakelse blant filmkritikere. Mens enkelte mente at filmens store avvik fra boken tok livet av den, og at den ble for mye stil og for lite innhold, var det enkelte som applauderte den og sa at den traff midt på der den skulle.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]