Berwick-upon-Tweed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Berwick-upon-Tweed
Berwick-upon-Tweed
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Berwick-upon-Tweed
Admin. grevskap: Northumberland
Seremon. grevskap: Northumberland
Status By (town)
Befolkning 11 665 (2001)

Berwick-upon-Tweed er en by i Northumberland. Den er Englands nordligste by, og ligger på østkysten ved elven Tweeds utløp. Elven markerer det meste av strekningen grensen mellom England og Skottland, men Berwick ligger på nordsiden, det vil si på det som ellers er skotsk side; den var tidligere administrasjonsby for det skotske grevskapet Berwickshire. Den er nå administrasjonssenter for distriktet Berwick-upon-Tweed, som omfatter et større område enn selve byen.

Broer over elven Tweed

Berwick er en markedsby. Den har også en havn, som ligger i landsbyen Tweedmouth like ved. Størst betydning har byen hatt på grunn av sin strategiske plassering, og i mer enn 300 år fra midten av det 11. århundre byttet den hender flere ganger. Så sent som under rosekrigene i det 15. århundre ble det kjøpslått om byen. Bymurene er blant de best bevarte i Storbritannia, og de ble kraftig restaurert i det 18. århundre.

Byens fotballag, Berwick Rangers FC, spiller i Scottish Football League, noe som er unikt for en engelsk by.

Den lokale dialekten, kjent som Tweedside, er en kombinasjon av lavlandsskotsk og northumbrisk dialekt; den høres mest ut som en skotsk dialekt.

Byen har vennskapsbyavtale med Sarpsborg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Berwick-upon-Tweed – bilder, video eller lyd