Newcastle upon Tyne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Newcastle upon Tyne
Newcastle upon Tyne

Kart over Newcastle upon Tyne
Vist i Tyne and Wear

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Nordøst-England
Adm. grevskap: Intet
Seremonielt grevskap: Tyne and Wear
Status Enhetlig myndighet
Adm. senter Newcastle upon Tyne
Areal 113,44 km²
Befolkning 260 068 (2002)
Bef.tetthet 2 292,6 innb./km²
ONS-kode 00CJ

Artikkelen er om byen Newcastle i Nordøst-England. For andre byer med navnet Newcastle, se Newcastle (andre betydninger).

Koordinater: 54°58′N 1°37′V Newcastle upon Tyne, normalt kalt bare Newcastle, er en by i det nordøstlige England, i grevskapet Tyne and Wear. Den er administrasjonsby for regionen Nordøst-England.

Rundt Newcastle ligger flere andre byer, som er nært knyttet sammen med Newcastle, og ofte regnes med i en større urban enhet, Tyneside. Disse byene, med omtrentlig folketall er: North Tyneside (ca.190 000), South Tyneside (ca. 150 000) og Gateshead (ca. 200 000). I tillegg er Sunderland (ca. 270 000) en del av Tyne and Wear.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen har sitt navn etter et nytt slott som ble bygget i 1080 av normannerne, som ønsket å sikre kontroll over et strategisk viktig overgangssted i elven Tyne. Deler av slottet er bevart; hovedbygningen og porten står, men er skilt fra hverandre av et jernbanespor anlagt i det 19. århundre.

Newcastle vokste i omfang og betydning på grunn av de rike kullårene i området. Å «ta med kull til Newcastle» ble et fast uttrykk for en meningsløs handling. I det 19. århundre ble også skipsbygging og tungindustri viktig.

I andre halvdel av 20. århundre var tungindustrien i nedgang, og servicenæringer er nå det viktigste for byens økonomi. Arbeidsløsheten er høy, og i umiddelbar nærhet av sentrum kan man se boligområder som har forfalt på grunn av dette.

Arkitektur og byplan[rediger | rediger kilde]

Gateshead Millennium Bridge

Newcastle har et stort, neoklassisk sentrum, som for det meste ble planlagt i 1830-årene av Richard Grainger og John Dobson. Det har i senere tid blitt kraftig restaurert. Grey Street regnes som en av Englands vakreste bygater, der blant annet Theatre Royal ligger.

Like nordvest for byen er Leazes Park, et parkanlegg anlagt i 1873 etter at 3000 arbeidere signerte et opprop for «enkel adgang til noe åpent land med tanke på helse og rekreasjon». I et hjørne av den ligger St James' Park, Newcastle United FCs stadion, som er et landemerke når man kommer mot byen sørfra.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Newcastle upon Tyne – bilder, video eller lyd