Robert Bruce, 5. lord av Annandale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Bruce, 5. lord av Annandale
Født1210
Død31. mars 1295 (juliansk)
Lochmaben
Gravlagt Gisborough Priory
Ektefelle Isabella av Gloucester og Hertford
Far Robert Bruce, 4. lord av Annandale
Mor Isobel av Huntingdon
Barn Robert Bruce, jarl av Carrick
Beskjeftigelse Militær
Nasjonalitet Skottland

Robert Bruce (født 1210, død 31. mars 1295), også kalt Robert de Brus, og den eldre, var den 5. lord av Annandale og Cleveland. Han var sønn til Robert de Brus (Brewes), 4. lord av Annandale, og Isabella av Huntingdon.

Det var denne Robert Bruce som krevde den skotske tronen, men tapte til fordel for John Balliol. Se utvidet artikkel Konkurrentene til den skotske trone.

Isabella av Huntingdon var datter av David av Huntingdon som var bror til kong William I av Skottland, også kalt for «Løven» og kong Malcolm IV av Skottland, grandsønn av David I av Skottland, og med denne slektskapet var forbindelsen til tronen etablert.

Han giftet seg først med Isabella de Clare (2. november 12261295), datter av Gilbert de Clare, 4. jarl av Gloucester og Isabella Marshal, den 12. mai 1240. Deretter giftet han seg igjen med Christina de Ireby (død ca. 1305), datter av Sir William de Ireby. Med sin andre kone fikk han en sønn som også ble døpt Robert Bruce (de Brus), og ble 1. jarl av Carrick og 6. lord Annandale, ble født juli 1243 og døde i 1304.

Til sammen fikk han fire sønner:

  • Robert (nevnt over)
  • William
  • Bernard (som etterlot seg kun en sønn, Sir John Bruce, av Exton) og
  • Richard.

Robert Bruce den eldre var en føydal herre i Skottland og Nord-England av normanner-slekt i tiden foruten Den skotske uavhengighetskrigen. Han nedstammer fra en kongelig linje som ga hans familie arverett til den skotske trone. Kravet til tronen ble avvist, men hans sønnesønn, også navngitt Robert Bruce, ble konge av Skottland under navnet Robert I av Skottland i 1306 etter hans død.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Pussig nok kan Robert Bruce muligens også føre sine aner tilbake til en norsk herkomst; til en jarl Brusee (Brusius), som døde i 1033 og var gift med Ingebjørg (Ingiobiorge). Denne var sønn av Sigurd (den digre) Lodvinsson, død i 1014, og gift med Thora, datter av kong Håkon den gode av Norge, sønn av kong Harald Hårfagre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Robert Bruce, 4. lord av Annandale 
Lord av Annandale
Etterfølger:
 Robert Bruce, 6. lord av Annandale