Berwick-upon-Tweed (distrikt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Berwick-upon-Tweed

Kart over Berwick-upon-Tweed
Vist i Northumberland

LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Region:Nordøst-England
Adm. grevskap:Northumberland
Seremonielt grevskap:Northumberland
StatusTidligere distrikt
Grunnlagt1. april 1974
Oppløst31. mars 2009
Adm. senterBerwick-upon-Tweed
Areal971,80 km²
Befolkning26 005 (2003)
Bef.tetthet27 innb./km²
ONS-kode35UC

Berwick-upon-Tweed (distrikt)
55°46′20″N 2°00′08″V

Berwick-upon-Tweed var et administrativt distrikt i Northumberland i England. Det var blant de lavest befolkede distriktene i landet, og også det som hadde minst etnisk blandet befolkning; i folketellingen 2001 oppgav 99,6 % at de var hvite. Fra 2009 inngår Berwick-upon-Tweed i Northumberland enhetlige myndighet.

Administrasjonssenteret var Berwick-upon-Tweed, som ligger nord for elven Tweed. Det er en gammel by, som har vært åsted for en rekke trefninger mellom engelske og skotske styrker, og har byttet hender flere ganger.

Sør for fjorden som dannes av Tweed ligger havnen Tweedmouth, hvor det foregår utskiping av forskjellige produkter for eksport. Resten av distriktet består av landsbygd. I vest grenser det mot Cheviot Hills, og i øst mot en vakker kystlinje.

Distriktet ble opprettet 1. april 1974 ved at Berwick-upon-Tweed ble slått sammen med landdistriktene Belford, Glendal og Norham and Islandshire. Det var det første distriktet i Storbritannia som hadde folkeavstemning over hvorvidt man skulle innføre et direktevalgt borgermesterembete. Avstemningen fant sted 7. juni 2001, og endte med en overveldende seier for å beholde dagens ordning.

I oktober 2004 ble det rapportert i media at det ble gjort forsøk på å få definert distriktet som en del av Skottland. Dette hadde sitt opphav i distriktet, men hadde også støtte fra den politiske ledelsen i regionen Scottish Borders. Elven Tweed markerer grensen langs store deler av sitt løp, og deler av distriktet ligger nord for den og burde således tilhørt Skottland. At det ikke gjør det skyldes politisk kjøpslåing i middelalderen.

Steder i distriktet[rediger | rediger kilde]