Forth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Forth (programmeringsspråk).
Bilde fra Forth i nærheten av Stirling.

Forth er den største elven i den østlige delen av det sentrale Skottland. Den har en lengde på 47 km.

Elven har sitt utspring i The Trossachs, en fjellkjede vest for Stirling. Den renner i østlig retning, gjennom Aberfoyle, og møter så Duchray Water og Kelty Water. Deretter renner den over Flanders Moss før elvene Teith og Allan renner inn i den. Elven går gjennom Stirling, hvor den blir bredere. Fra Stirling har den tidevann. Deler av året er det et overgangssted nær Stirling. Den renner så mot øst over Carse of Stirling og forbi byene Alloa og Airth. Ved Kincardine blir den igjen bredere, og renner ut i fjorden Firth of Forth.

Båttrafikk[rediger | rediger kilde]

I middelalderen kunne man seile opp til Stirling, og i perioder antagelig lenger, men på grunn av mudder og økt størrelse på fartøy er det nå lite trafikk over Kincardine.

Broer[rediger | rediger kilde]

Ovenfor Stirling er elven smal, og det er en rekke broer. Tidligere kunne elvebredden være farlig, men moderne drenering har fjernet myrene og brokonstruksjon er dermed uproblematisk.

Etter at Teith og Allan renner inn i Forth blir den bredere. I Stirling har det vært bro over Forth minst siden det 13. århundre. Helt frem til åpningen av en bro ved Kincardine var dette den østligste veibroen over elven. Enda lenger ned, ved Queensferry, ble en jernbanebro åpnet i 1890, og en veibro, Forth Bridge, i 1964. I 1885 ble det åpnet en svingbar jernbanebro mellom Alloa og Throsk, men denne ble stengt i 1970 og det meste av den er fjernet.