Forth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Forth (programmeringsspråk).
Forth
River Forth near Stirling.jpg
Forth i nærheten av Stirling
LandSkottland Skottland
RegionStirling
Lengde47 km
StartLoch Ard (Loch Chon)
  – Høyde33 moh.
MunningFirth of Forth, Nordsjøen
Forth
Elvens løp

Forth er den største elven i den østlige delen av det sentrale Skottland. Den har en lengde på 47 km.

Elven har sitt utspring i The Trossachs, en fjellkjede vest for Stirling. Den renner i østlig retning, gjennom Aberfoyle, og møter så Duchray Water og Kelty Water. Deretter renner den over Flanders Moss før elvene Teith og Allan renner inn i den. Elven går gjennom Stirling, hvor den blir bredere. Fra Stirling har den tidevann. Deler av året er det et overgangssted nær Stirling. Den renner så mot øst over Carse of Stirling og forbi byene Alloa og Airth. Ved Kincardine blir den igjen bredere, og renner ut i fjorden Firth of Forth.

Båttrafikk[rediger | rediger kilde]

I middelalderen kunne man seile opp til Stirling, og i perioder antagelig lenger, men på grunn av mudder og økt størrelse på fartøy er det nå lite trafikk over Kincardine.

Broer[rediger | rediger kilde]

Ovenfor Stirling er elven smal, og det er en rekke broer. Tidligere kunne elvebredden være farlig, men moderne drenering har fjernet myrene og brokonstruksjon er dermed uproblematisk.

Etter at Teith og Allan renner inn i Forth blir den bredere. I Stirling har det vært bro over Forth minst siden det 13. århundre. Helt frem til åpningen av en bro ved Kincardine var dette den østligste veibroen over elven. Enda lenger ned, der hvor elven møter landsbyene North Queensferry og South Queensferry er den berømte Forthbroen, en jernbanebro, som ble åpnet i 1890. Broen er 2,5 kilometer lang, 100,6 meter høy og har to hovedspenn, hvert på 251 meter.[1] I 1964 ble også Forth veibro for biltrafikk åpnet. I 2011 begynte konstruksjonen av Queensferry Crossing lokalisert vest for veibroen, og er planlagt åpnet i 2016.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]