Board of Ordnance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tower of London hvor Board of Ordnance i flere hundre år hadde kontor.[1]
Våpenskjoldet til Board of Ordnance bevart på munningsproppen til en kanon i Gibraltar.

Board of Ordnance var en engelsk og senere britisk myndighet med ansvar for å designe, teste og produsere våpen for den britiske hæren og frem til 1830 for den britiske marinen. Den fikk også ansvar for produksjon av artilleritog og vedlikehold av kystfestninger, og produksjon av militære kart inntil Ordnance Survey tok over den oppgaven.

Etaten ble etablert i tudortiden på 1500-tallet, med hovedkvarter i Tower of London. Dets hovedansvar var «å fungere som vokter av eiendommene, depotene, og festningene påbudt for forsvaret av rikets og dets oversjøiske besittelser, og som leverandør av krigsmateriell og utstyr til hæren og marinen.»[2] Etaten vedlikeholdt og kontrollerte også artilleri- og ingeniørkorpsene, da disse ble opprettet på 1700-tallet. Ved 1800-tallet var Board of Ordnance kun mindre i størrelse enn HM Treasury (det britiske finansdepartementet).[3]

Ordnance Board[rediger | rediger kilde]

Etaten varte fram til 1855 da det ble innlemmet i War Office (Krigsministeriet).[4]

Under boerkrigen viste det seg at den britiske hæren hadde for dårlig utstyr, og det ble opprettet en ny etat, Ordnance Board. Den ble opprettholdt som en enhet under Forsvarsministeriet fram til 1990-tallet, da den ble omorganisert som Defence Ordnance Safety Group.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Office of the Ordnance», Tower of London.
  2. ^ History of the Ordnance Survey, siterer eldre kilder.
  3. ^ Skentlebery, Norman (1975): Arrows to atom bombs: a history of the Ordnance Board. London: Ordnance Board.
  4. ^ «Abolition of the Board of Ordnance, 1855», Royal Engineers Museum