Berlinblokaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Etter andre verdenskrig delte Sovjetunionen og vestmaktene (Frankrike, Storbritannia og USA) det beseirede Tyskland mellom seg i okkupasjonssoner. Det gjaldt også Berlin (vist på kartet), som ble liggende inne i sovjetokkupert Øst-Tyskland og oppdelt i Vest- og Øst-Berlin.
De tre tillatte luftkorridorene fra Vest-Tyskland til Vest-Berlin.

Berlinblokaden (på tysk kalt Berlin-Blockade eller Erste Berlin-Krise) var et sovjetisk forsøk på å sulte ut befolkningen i Vest-Berlin mellom 24. juni 1948 og 12. mai 1949. Det var en av de største krisene under den kalde krigen, og kom til å sette sterkt preg på vestlig sikkerhetspolitikk i tiårene som fulgte.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter andre verdenskrig delte Sovjetunionen og vestmaktene (Frankrike, Storbritannia og USA) (rest-)Tyskland mellom seg i okkupasjonssoner. De vestlige delene, det senere Forbundsrepublikken Tyskland (Vest-Tyskland), ble okkupert av og senere alliert med Vestmaktene, mens den østlige delen, den senere Tyske demokratiske republikk (DDR) ble okkupert av Sovjetunionen. Som Tysklands hovedstad ble Berlin også delt i fire soner. De vestlige bydelene var kontrollert av USA, Storbritannia og Frankrike og de østlige av Sovjetunionen. På det viset ble Vest-Berlin liggende dypt inne i sovjetokkupert Øst-Tyskland, uten direkte land- eller sjøverts forbindelse med Vest-Tyskland.

Harry S. Trumans avvisning av Josef Stalins krav om «krigserstatninger» fra den vestligkontrollerte delen av Tyskland førte til at Stalin opprettet en kommunistisk marionettstat i de sovjetokkuperte områdene, med Øst-Berlin som hovedstad. 23. juni 1948 ble det foretatt en valutareform for å stanse inflasjonen i Vest-Tyskland, og Stalin protesterte mot dette og brukte det som unnskyldning for å blokkere alle innfartsveier til vestmaktenes del av Berlin i et forsøk på å sulte ut byen.

Luftbroen[rediger | rediger kilde]

Vestmaktene svarte med å fly inn forsyninger, selv om general Lucius D. Clay opprinnelig hadde foreslått å angripe russerne på bakken. Etter omkring et års blokade gav Stalin opp. Berlins heroiske kamp mot den kommunistiske aggresjonen gjorde sterkt inntrykk i vestlige land og ble det fremste symbolet på den kalde krigen.

Totalt ble 2 250 000 tonn forsyninger levert til Berlin under blokaden, og på det meste landet et fly hvert eneste minutt. Tilsammen ble det foretatt 277 804 flyvninger. Flyene ble operert av USA, Storbritannia og Frankrike, men det kom også hjelp fra Australia, Canada, Sør-Afrika og New Zealand. De viktigste flyplassene var Tempelhof lufthavn i den amerikanske sektoren, Gatow lufthavn og Havel i den britiske, og Tegel lufthavn (bygget av hæringeniører på 49 dager) i den franske. Den operasjonelle kontrollen lå på Tempelhof. Lucius D. Clay hadde kommandoen under luftbroen. Clay kom tilbake til Berlin under den neste store krisen, under byggingen av den kommunistiske Berlinmuren og Checkpoint Charlie-krisen.

4. april 1949 undertegnet de vestlige landene NATO-pakten, som erklærte at et angrep på en av dem var et angrep på alle.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]