Igor Gouzenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Igor Gouzenko (født 13. januar 1919, død 28. juni 1982) arbeidet ved den sovjetiske ambassaden i Ottowa, Ontario. Han hoppet av fra Sovjetunionen den 5. september 1945 og tok med seg over 100 dokumenter som omfattet hvordan Sovjet bedrev spionasje i Vesten.

Under andre verdenskrig var Gouzenko stasjonert i Canada, der han krypterte utgående meldinger og dechiffrerte innkommende meldinger for GRU. Denne posisjon ga ham inngående kunnskap om sovjetisk spionasje i Vesten. I 1945 fikk Gouzenko høre at han skulle sendes tilbake til Sovjetunionen sammen med familien sin. Han var misfornøyd med kvaliteten på livet og politikken i hjemlandet, og ville heller bosette seg i Vesten. Han gikk først til Royal Canadian Mounted Police, (RCMP) men de nektet å tro på historien hans. Han gikk deretter til avisen Ottawa Journal, men redaktøren var ikke interessert, og foreslo at han gikik til det canadiske justisdepartementet, men der var det ingen da han kom.

Livredd for at sovjetiske myndigheter hadde oppdaget at han var dobbeltagent gjemte Gouzenko sin familie hos en nabo. Gjennom nøkkelhullet så han flere sovjetiske agenter som brøt seg inn i leiligheten hans. De begynte å lete gjennom hans eiendeler, men forlot stedet da de ble konfrontert av politiet. Gouzenko bodde deretter i skjul og under beskyttelse fra RCMP. De ble presset til å få til en diplomatisk løsning for å unngå å opprøre Sovjetunionen, som fremdeles var en alliert fra krigstiden og angivelig en politisk venn av Canada. Gouzenko og hans familie ble gitt en annen identitet av den kanadiske regjeringen av frykt for represalier fra Sovjetunionen. Gouzenko levde resten av livet under navnet George Brown og de slo seg ned i en forstad i Toronto. Han hadde åtte barn og er forfatter av to bøker. Gouzenko døde av et hjerteinfarkt i Mississauga, Canada. Hans grav ble i utgangspunktet ikke merket med noe navn. Hans kone døde i september 2001 og ble gravlagt ved siden av ektemannen. Det var først i 2002 at familien fikk satt opp en gravstein.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]