Hopp til innhold

Igor Gouzenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Igor Gouzenko
Født26. jan. 1919[1]Rediger på Wikidata
Q2161511 (Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk)
Død25. juni 1982Rediger på Wikidata (63 år)
Mississauga (Ontario, Canada)
BeskjeftigelseOffentlig tjenesteperson, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetDen russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk
Sovjetunionen
GravlagtMississauga
UtmerkelserGovernor General's Award for English-language fiction (1954) (for: The Fall of a Titan)
Canadian Newsmaker of the Year (1946)
Signatur
Igor Gouzenkos signatur

Igor Gouzenko (russisk: Игорь Сергеевич Гузенко; ukrainsk: Ігор Сергійович Гузенко; født 13. januar 1919 i Rogatsjovo ved Moskva i Sovjetunionen, død 28. juni 1982 i Mississauga i Canada) arbeidet ved den sovjetiske ambassaden i Ottawa i Canada. Han hoppet av fra Sovjetunionen den 5. september 1945 og tok med seg over 100 dokumenter som omfattet hvordan Sovjet bedrev spionasje i Vesten.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gouzenko ble født av ukrainske foreldre i landsbyen Rogatsjovo nær Dmitrov i guvernementet Moskva, 100 kilometer nordvest for Moskva.[2] Ved utbruddet av andre verdenskrig ble han med i militæret og ble opplært til chifferoperatør.

I 1943 ble han stasjonert til den sovjetiske ambassade i Ottawa, der han behandlet både inngående og utgående trafikk for GRU. Stillingen gav ham innblikk i sovjetisk spionasjevirksomhet i Vesten, blant annet plasseringen av «sovende agenter» som kunne aktiviseres senere.[trenger referanse]

Avhopper[rediger | rediger kilde]

I 1945 fikk Gouzenko høre at han skulle sendes tilbake til Sovjetunionen sammen med familien sin. Han var misfornøyd med livet og politikken i hjemlandet, og ville heller bosette seg i Vesten. Han gikk først til Royal Canadian Mounted Police (RCMP), men de nektet å tro på historien hans.[trenger referanse] Han gikk deretter til avisen Ottawa Journal, men redaktøren var ikke interessert, og foreslo at han gikk til det canadiske justisdepartementet, men der var det ingen da han kom.[trenger referanse]

Livredd for at sovjetiske myndigheter hadde oppdaget at han var dobbeltagent gjemte Gouzenko sin familie hos en nabo. Gjennom nøkkelhullet så han flere sovjetiske agenter som brøt seg inn i leiligheten hans.[trenger referanse] De begynte å lete gjennom hans eiendeler, men forlot stedet da de ble konfrontert av politiet. Gouzenko bodde deretter i skjul og under beskyttelse fra RCMP.

De ble presset til å få til en diplomatisk løsning for å unngå å opprøre Sovjetunionen,[trenger referanse] som fremdeles var en alliert fra krigstiden og angivelig en politisk venn av Canada. Gouzenko og hans familie ble gitt en annen identitet av den kanadiske regjeringen av frykt for represalier fra Sovjetunionen.

Gouzenko levde resten av livet under navnet George Brown og de slo seg ned i en forstad i Toronto. Han hadde åtte barn og forfattet to bøker.

Gouzenko døde av et hjerteinfarkt i Mississauga. Hans grav ble i utgangspunktet ikke merket med noe navn. Hans kone døde i september 2001 og ble gravlagt ved siden av ektemannen. Det var først i 2002 at familien fikk satt opp en gravstein.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Canadian Encyclopedia, Canadian Encyclopedia artikkel-ID igor-sergeievich-gouzenko[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Сколько стоит продать Родину, Дмитрий Прохоров, Olma Media Group, 2005.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • The Defection of Igor Gouzenko - The Report of The Royal Commission etc.; 3 Bind, Aegean Park Press, Laguna Hills Kalifornien, November 1984, ISBN 0-89412-066-2; ISBN 0-89412-067-0; ISBN 0-89412-068-9
  • Janusz Piekalkiewicz Weltgeschichte der Spionage, Weltbild Verlag 1993, S.424