Den rumenske revolusjonen i 1989

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den rumenske revolusjonen i 1989
Konflikt: Del av den kalde krigen
TimbruRevolutie.png
Frimerke til minne om revolusjonen i 1989
Dato16. – 25. desember 1989
StedRomania
ResultatRevolusjonen vellykket.
Ceaușescu og kona ble avsatt og henrettet.
Stridende parter
Romania Ceaușescu-regimet † Romania flag 1989 revolution.svg Den rumenske opposisjonen
 • Battle flag of Romania (1966-1989, obverse).svg Den rumenske hæren
 • Romania flag 1989 revolution.svg Anti-Ceaușescu-demonstranter
 • Coat of arms of PCR.svg Dissidentmedlemmer av Kommunistpartiet
 • Kommandanter og ledere
  Romania Nicolae Ceaușescu
  Romania Elena Ceaușescu
  Romania flag 1989 revolution.svg Ion Illiescu

  Den rumenske revolusjonen i 1989 ble gjennomført i desember 1989. Det startet med en demonstrasjon i Timișoara i protest mot regimets forsøk på å kneble den frittalende pastoren László Tőkés som hørte til den ungarske minoriteten i Romania.

  Det ble skutt mot demonstrantene og over 70 sivile mistet livet. Uroen spredde seg til andre byer, blant annet hovedstaden București, hvor Nicolae Ceaușescu ble buet ut under et massemøte han selv kalte inn til 21. desember 1989 utenfor bygget til Sentralkomiteen.

  22. desember 1989 stormet demonstranter under et nytt massemøte bygget til Sentralkomiteen, og Ceaușescu og kona måtte rømme i helikopter. Samme dag grunnla Den nasjonale redningsfronten en ny provisorisk regjering. Ion Iliescu ble president og Petre Roman ble statsminister.

  Ceaușescu og kona hans ble tatt til fange og avrettet fremfor kamera etter en skinnrettssak 1. juledag 1989. I dagene etter fortsatte det med kamper mellom det hemmelige politiet Securitate i noen dager i București. Over tusen mennesker mistet livet i kampene, i tillegg til de 70 i Timișoara.

  En nasjonalistisk demonstrasjon i Chișinău, Moldovai i 2001. Teksten sier «Rumensk folk - Rumensk språk»

  Revolusjonen i 1989 førte til mer enn 1000 døde i Timișoara og București, men Ceaușescu ble veltet og kommunistregimet ble avsluttet. Etter en ukelang uro i Timișoara ble det sammenkalt en massemønstring til støtte for Ceaușescu i București den 21. desember 1989, men den endret raskt karakter og ble fiendtlig mot regimet og gikk over i kaotiske tilstander. Diktator Ceaușescu maktet ikke å kontrollere mengden og tok tilflukt i bygningen hvor han ble resten av dagen. Den neste dagen var det opprør i byen og befolkningen konfronterte politiet og militæret på barrikadene. Ubevæpnet hadde de ingen sjanse mot militærapparatet som arresterte hundrevis, men opprøret spredte seg til andre rumenske byer. Den 22. desember forsøkte Ceaușescu å tale til befolkningen på nytt, men deres raseri fikk dem til å storme bygningen. Ekteparet Ceaușescu som flyktet fra București i helikopter, men endte opp i hærens varetekt. Etter å ha blitt tiltalt og dømt av skinnprosess av en rettssak for folkemord ble ekteparet Ceaușescu henrettet den 25. desember 1989. Hva som skjedde i denne revolusjonen har skapt debatt som fortsatt pågår og det er blitt fremmet en rekke teorier om motivasjonene og selv handlingene til de mest involverte.

  Ion Iliescu, en tidligere funksjonær i kommunistpartiet som var blitt marginalisert av Ceaușescu, fikk nasjonal anerkjennelse som leder av en impromptu regjeringskoalisjon, Den nasjonale redningsfronten (FSN) som den 22. desember 1989 proklamerte at demokratiet og borgerlige rettigheter var blitt gjeninnført. Kommunistpartiet ble opprinnelig forbudt av Ion Iliescu, men han trakk snart tilbake denne beslutningen, og kommunismen er således ikke forbudt i dagens Romania. Ceaușescus mest upopulære politikk, som forbud mot abort og prevensjon, var blant de første lovene som ble endret etter revolusjonen.[1]

  Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sarothers, Thomas: «Romania: The Political Background» (PDF).

  Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]