Havel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Havel
Havel
Land Tyskland Tyskland
Delstat Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Berlin, Sachsen-Anhalt
Lengde 325 km 
Nedbørfelt 24 096 km² 
Middelvannføring 198 /s 
Start Mecklenburg-Vorpommern
Munning Samløp med Elben
  – Koord. 52°52′30″N 12°0′13″Ø
Sideelver Spree, Rhin, Plane, Dosse

For den tidligere tsjekkiske presidenten med dette etternavnet, se Václav Havel

Havel er en elv i Tyskland og en av de store sideelvene til Elben fra høyre med en lengde på 325 kilometer[1]. Elven renner gjennom Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Berlin og Sachsen-Anhalt, og via Oder-Havelkanalen knytter den Oder til Berlin og Elben.

Elven har sitt utspring i Mecklenburg-Vorpommern mellom innsjøen Müritz og byen Neubrandenburg. Elven renner inn i Brandenburg nær Fürstenberg og i den øvre delen av elven, mellom Berlin og byen Brandenburg, danner elven flere innsjøer. Den største sideelven til Havel er Spree som renner ut i Havel i Spandau, en vestlig bydel i Berlin, og fører med seg mer vann enn Havel selv gjør. Den nest største sideelven er Rhin, som munner ut i Havel i to grener som er et stykke fra hverandre.

Området rundt og nord for de sentrale delene av Havel blir kalt Havelland og består av åser av sand og lavt myrland. De siste kilometerne av Havel ligger i Sachsen-Anhalt, og elven munner ut i Elben nær Havelberg. I tidligere tider levde slaverne kalt Havolane rundt elven Havel. De bygde fire viktige bruer i Spandau, i Potsdam, i Brandenburg og i de vestlige forstedene til denne byen.

Byer langs Havel[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Radwege in Sachsen-Anhalt, Flussradwege: Havel-Radweg». www.fluss-radwege.de. Besøkt 22. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]