Hopp til innhold

Den indre tyske grense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Indre tyske grense
Innerdeutsche Grenze
Grenseinstallasjoner ved Schlagsdorf
StedNord og Midt-Tyskland
TypeGrensebefestningssystem
HøydeOpp mot 4 meter høy
Oppført1952
Oppført avØst-Tysklands flagg Øst-Tyskland
Revet1990
BygningsmaterialerStål, betong
Kontrollert av
GarnisonØst:

Vest:

TilstandFor det meste revet, noen deler er preservert som minnesmerker
SlagDen Kalde Krigen
Opphørt30. juni 1990[1]
Erstattet avingen
Kart
Den indre tyske grense
52°24′N 12°30′Ø

Den indre tyske grense (tysk: innerdeutsche Grenze eller deutsch–deutsche Grenze; opprinnelig også Zonengrenze) var grensen mellom Den tyske demokratiske republikk (DDR) og Forbundsrepublikken Tyskland (Vest-Tyskland) fra 1949 til 1990. Om man ikke inkluderer den separate grensen som ble utgjort av Berlinmuren var grensen 1381 km lang og gikk fra Østersjøen til det daværende Tsjekkoslovakia.

Den ble de facto etablert 1. juli 1945 som grense mellom de vestlige og sovjetiske okkupasjonssonene. På den østlige siden var grensen en av verdens mest bevoktede steder; definert av en ubrutt rekke av høye metallgjerder og vegger, piggtråd, alarmer, anti-kjøretøygrøfter, vakttårn og minefelt. Den ble patruljert av 50 000 bevæpnede DDR-vakter som stod overfor titusener vesttyske, britiske og amerikanske vakter og soldater.[2] I grenseområdene bak selve grensen befant det seg en million NATO- og Warszawapakt-soldater som ventet i tilfelle krig.

Grensen var en fysisk manifestasjon av metaforen «Jernteppet» som skilte den sovjetiske Østblokken og den vestlige Vestblokken under den kalde krigen. Den markerte grensen mellom to ideologier; demokratiet/kapitalisme og kommunismen. Grensen ble bygget av myndighetene i DDR i faser mellom 1952 til det sene åttitall[3] og var laget for å stoppe den massive flukten fra øst til vest. Rundt 1000 mennesker døde i forsøket på å komme over grensen i de 45 årene den eksisterte.[4] Den førte til økonomisk og sosial nedgang på begge sider av gensen; særlig tyskere som levde nær grensen på øst-siden led under harde restriksjoner.[5]

Den mer kjente Berlinmuren var en fysisk adskilt, mindre utbygget og mye kortere barriere som omringet Vest-Berlin, mer enn 170 km øst for den indre tyske grensen. 9. november 1989 annonserte Günter Schabowski i DDRs kommunistparti åpningen av Berlinmuren og den indre tyske grense. I løpet av de neste dagene drog millioner av østtyskere vestover. Hundretusener flyttet permanent i de følgende månedene etterhvert som flere kryssningspunkter ble åpnet og bånd mellom lenge adskilte samfunn ble nå re-etablert etterhvert som grensekontroller utviklet seg til rene formaliteter. Den indre tyske grense ble ikke fullstendig forlatt før 1. juli 1990,[6] nøyaktig 45 år på dagen etter at den ble etablert og kun tre måneder før Tysklands gjenforening skjedde.

Lite gjenstår av den indre tyske grenses engang så sterke hindringer. Det området den en gang utgjorde har blitt erklært en del av det europeiske grønne beltet og forbinder nasjonalparker og naturreservater langs grensen til det gamle jernteppet fra polarsirkelen til Svartehavet. Museer og minnesmerker langs den gamle grensen minnes delingen og gjenforeningen av Tyskland og noen steder er deler av de gamle grensesperringene inkorperert i minnesmerkene.[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Nyhetsrapporter[rediger | rediger kilde]

  • Staff (9. juni 1952). «'Forbidden Zone' Runs Across Opencast Site». The Manchester Guardian. 
  • Staff (7. august 1976). «East Germany Apologizes For Fatal Shooting of Italian». The New York Times. 
  • Staff (17. september 1979). «Homemade balloon carries 8 to freedom». The Prescott Courier. Besøkt 25. oktober 2009. 
  • Thorson, Larry (11. november 1995). «Former German border almost free of mines». Austin American-Statesman. 
  • Walmer, Tracy (14. februar 1990). «Wall's fall coaxes 2nd deserter back». USA Today. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Videoer[rediger | rediger kilde]