Solidaritet (fagforbund)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Solidaritet (fagforbund)
Stiftetseptember 1980
LandPolen
HovedkontorGdańsk
StyrelederPiotr Duda (21. oktober 2010)
MedlemskapDen europeiske faglige samorganisasjon[1]
Grunnlegger(e)Lech Wałęsa
Nettstedwww.solidarnosc.org.pl (pl)
ErstatterZrzeszenie Związków Zawodowych
Kart
Solidaritet
51°55′10″N 19°08′42″Ø
Ukebladet SolidarnośćSolidaritet») nr. 18, juli 1981, det siste legale nummeret før «krigstilstanden» med de kommunistiske myndighetene i Polen.

Solidaritet (polsk: Solidarność, offisielt Det uavhengige selvstyrte fagforbundet «Solidaritet», Niezależny Samorządny Związek Zawodowy «Solidarność») er et polsk fagforbund, grunnlagt i september 1980, opprinnelig ledet av Lech Wałęsa. På 1980-tallet samlet det en bred antikommunistisk sosial grasrotbevegelse med medlemmer fra Den romersk-katolske kirke på den ene siden til sosialister på den andre siden. Forbundet ble støttet av organisasjonen for intellektuelle dissidenter (KOR), og var basert på ikke-voldelig motstand.

I april 1989 fikk Solidaritet tillatelse til å delta i det kommende valget. I dette begrensede valget vant forbundets kandidater en knusende seier, og som oppglødet den videre utviklingen for antikommunistiske motrevolusjoner i Sentral- og Øst-Europa fra og med 4. juni. I slutten av august tok en Solidaritetsledet koalisjonsregjering av høyre-partier over, og i desember ble Lech Wałęsa valgt til Polens president. Samtidig trådte han tilbake fra sitt verv i Solidaritet.

Solidaritet spilte en viktig rolle for de kommunistiske regimenes sammenbrudd i Sentral- og Øst-Europa.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.etuc.org, besøkt 24. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]