Rollback

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rollback eller tilbakerulling er et engelsk begrep på en amerikansk utenrikspolitisk strategi. I motsetning til containment, hvor strategien var begrenset til å stoppe kommunismens ekspansjon, var formålet med Rollback å kunne «rulle tilbake» kommunismen med militære midler og befri land som var under sovjetisk kontroll.

To personer som kan forbindes med denne aggressive politikken var utenriksminister John Foster Dulles, som var minister under Dwight D. Eisenhower i perioden 1953 til 1959, samt Ronald Reagan i hans presidentperiode på 1980-tallet. I overensstemmelse med programerklæringen, som senere ble kjent som Reagandoktrinen, ble flere tvilsomme antikommunistiske motstandsbevegelser støttet både i Afghanistan, Angola, Kambodsja og Nicaragua. Disse aksjonene skjedde ofte i form av skjulte operasjoner, som blant annet resulterte i Iran-Contras-skandalen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Granville, Johanna (2004). The First Domino: International Decision Making During the Hungarian Crisis of 1956. Texas A & M University Press, College Station, Texas. ISBN 1585442984.