Bøk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bøk
Bøk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fagus sylvatica
Norsk(e) navn: bøk,
vanlig bøk,
bok
Hører til: bøkeslekten,
bøkefamilien,
Fagales
Habitat: løvskoger og blanda skog med næringsrik jord
Utbredelse: Europa
Fagus sylvatica
Fagus sylvatica

Bøk eller bok (Fagus sylvatica) er et løvfellende tre som tilhører bøkefamilien. Bøken er fylkesblomst for Vestfold.

Bøken er et stort, løvfellende tre med tett krone, som er bredt hvelvet. Treet kan bli opptil 48 meter høgt og en 3 meter tykk stamme i diameter, selv om det er vanlig at bøken blir 25–35 meter høgt og opptil 1,5 meter stamme i diameter. Stammen er tydelig gjennomgående til toppen. Barken er først brun og blank, men blir senere grå og matt. Knoppene er spredte og utsperrete, lange og spisse. Blada er læraktige og ovale med hel og bølga rand. Oversida er blank mørkegrønn, mens undersida er lysegrønn. Høstfargen er rødbrun. Bøken blomstrer kort etter løvspring tidlig i mai. Treet blomstrer først fra 40–50-årsalderen, og selv da ikke hvert år. Hannlige og hunnelige blomster sitter i atskilte rakler, men er ikke særlig synlige. Frukta er trekanta nøtter, som sitter i pigga skåler med tre klapper. Frøa modner godt og spirer villig. Rotnettet er meget høgtliggende, og det er tett forgreina med mange, fine røtter.

Bøk har svært god brennverdi som ved, den beste av alle de norske tresortene, etterfulgt av eik, ask, alm, lønn, rogn, og bjørk.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gammel bøk i Ringve botaniske hage i Trondheim
Bøk i Bøkeskogen i Larvik

En finner spesielt mye bøkeskog i Danmark. Videre strekker treets naturlige utbredelse seg fra sørlige Sverige (med noen isolerte forekomster i Norge) til sentrale Italia, vest til Frankrike, Nord-Portugal og Sentral-Spania, og øst til nordvestlige deler av Tyrkia, hvor den møter orientbøk (Fagus orientalis), som erstatter bøken videre øst. I Balkan, viser den hybridisering med orientbøk; disse hybridene kalles Fagus × taurica. I de sørlige delene rundt Middelhavet, vokser bøken kun i fjellskoger fra 600 til 1800 meters høyde. Plantede bøker klarer seg de fleste kystnære steder i Sør-Norge. Den finnes plantet helt nord til Steigen. Bøken kom sent til Norge (etter istiden) i forhold til andre trær, og har trolig ikke nådd sitt maksimale utbredelsesområde.

I Larvik finner vi Norges største, ublandede bøkeskog. Den er på ca. 300 dekar. Ved Søm ved Fevik i Grimstad er det også en stor, sammenhengende bøkeskog. På Seim i Lindås kommune, nord for Bergen finner man verdens nordligste bøkeskog.

Under betegnelsen Bøkeurskog i Karpatene og gamle bøkeskoger i Tyskland har UNESCO oppført 15 bøkeskoger i Slovakia, Ukraina og Tyskland på listen over verdens naturarv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Per Roger Lauritzen og Leif Ryvarden: Skog-Norge fra Buskerud til Vest-Agder, Gyldendal Norsk Forlag 2009. ISBN 978-82-05-37907-7.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Fagus sylvatica – bilder, video eller lyd