Geittelg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Geittelg
Geittelg, Dryopteris dilatata, Moore 1857.
Nomenklatur
Dryopteris
Populærnavn
Geittelg
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieStortelgfamilien
SlektDrypteris

Geittelg (latin: Dryopteris dilatata) er en art av store bregner innenfor stortelgslekten i stortelgfamilien. Den er en av i alt seks arter innen stortelgslekten i Norge. den kan danne hybrid med sauetelg. På engelsk heter den «Broad buckler fern».

Typisk geittelg-blad som er litt buktet, og som har tett med skjell nederst på bladstilken.
Spredte, ofte parallelle sporehushoper som sitter mellom midtnerven og bladkanten, er typisk for geittelg og de andre nordiske artene i stortelgslekten.

Geittelg er 40–130 cm høy, og vokser i tette tuer. Den har korte jordstengler, og bladene sitter i rosetter nede ved bakken. Bladskaftet er nokså langt, nederst er det svartbrunt, men blir raskt bruntog er tett kledd med brune eller lysebrune skjell som er spisse og med ofte tydelig mørk midtnerve.

Bladplatene er bredt lansettformete og mørkegrønne, litt bøyd, og er bredere enn andre stortelg-arter i Norden ved at primærflikene er lengre. Formen på hele bladplaten er bred et stykke oppover og skråner så inn mot spissen, omtrent som formen på et hus. Bladet er 2-3 ganger fliket, og småflikene har kanter som er nedbøyd. Noen ganger holder bladet seg vintergrønt.

Primærflikene sitter litt spredt, og de mangler den eksterne forskjellen i lengden på sekundærflikene som vi ser hos f.eks sauetelg. Hos geittelg er nedre sekundærflik atskillig mindre enn halvparten så ang som primærfliken. Også hos geittelg er sekundærflikene lengst nærmest stilken, men arten mangler karaktertrekket hvor disse nedre sekundærflikene er mye lengre enn de nest nederste og tredje nederste.

Sporehushopene (sori) sitter parallelt mellom midtnerven og kanten av bladene, hvor de er dekket at et slør (indusium) som er nyreformet på blad som oftest visner om høsten.

I Norge vokser den i lavlandet fra hedmark i øst og langs hele kysten til Nordmøre. Geittelg går opp til 1.350 moh. på hardangervidda og 1.600 moh. i Jotunheimen. Den vokser også i hele det sørlige Sverige og lengst sørvest i Finland. Vokser ellers på Færøyene og i hele Danmark og sørover.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]