Klokkeblåstjerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klokkeblåstjerne
Klokkeblåstjerne
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hyacinthoides non-scripta
(L.) Chouard ex Rothm.
Norsk(e) navn: klokkeblåstjerne[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Asparagales
Familie: aspargesfamilien
Underfamilie: Scilloideae
Slekt: Hyacinthoides
Fremmedartslista: [2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdertFremmedartskategori 2018-LO.svg

LO — Lav risiko 2018

Habitat: skog, hei, klipper ved havet
Utbredelse: Vest-Europa

Klokkeblåstjerne (Hyacinthoides non-scripta) er en plante i aspargesfamilien. Den er en elsket vårplante i England.

Den er en flerårig urt med løk. Den har 3–6 smale blader ved basis av planten. Blomsterstilken kan bli opptil 50 cm høy og bøyer seg ned ved toppen. En klase med 5–12 klokkeformede, blå blomster sitter i toppen av stilken. Blomstene dufter søtt.

Klokkeblåstjerne forekommer naturlig i Vest-Europa fra Portugal og Spania til De britiske øyer og Nederland. Den har forvillet seg i Tyskland. Den vokser i løvskog og blomstrer om våren før trærne får blader. Lengst vest finnes arten også i åpent landskap. I skogene i Belgia, Vest-Frankrike og England vokser klokkeblåstjerne ofte i store mengder sammen med kusymre og vill påskelilje.

Klokkeblåstjerne hadde tidligere det vitenskapelige navnet Scilla non-scripta og ble regnet til den store liljefamilien.

Det er denne planten som kalles bluebell i England, og den må ikke forveksles med blåklokke som vokser i Norge. Andre engelsktalende områder har sine egne bluebells, for eksempel klokkeøstersurt (Mertensia virginica) i østlige Nord-Amerika.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 13. april 2023. Besøkt 13. april 2023. 
  2. ^ Elven R, Hegre H, Solstad H, Pedersen O, Pedersen PA, Åsen PA og Vandvik V (5. juni 2018). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for klokkeblåstjerne Hyacinthoides non-scripta som PH→LO for Norge»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Besøkt 13. april 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. ISBN 82-512-0355-4. 
  • D. Piggot (1982). «Løvskogen og blomstene der». I G. Halliday og A. Malloch; oversatt av P. Sunding og A.M. Sunding. Ville vekster i Norge og våre naboland. Schibsted. ISBN 82-516-0908-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Klokkeblåstjerne i en skog i Kent
Klokkeblåstjerne i åpent landskap ved Tintagel i Cornwall