Vanlig bjørk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vanlig bjørk
Vanlig bjørk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Betula pubescens
Ehrh.
Norsk(e) navn: bjørk,
bjerk,
birk,
dunbjørk,
europeisk hvitbjørk,
libjørk,
vanlig bjørk
Hører til: bjørkeslekten,
bjørkefamilien,
Fagales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia

Vanlig bjørk, også kjent som dunbjørk, libjørk, europeisk hvitbjørk, bjørk, bjerk og birk, er en av minst 30 arter i bjørkeslekten. I denne slekten er det tre arter som vokser i Norge. De to andre er dvergbjørk og hengebjørk. I tillegg finnes fjellbjørk, men denne klassifiseres nå som en underart av den vanlige bjørken. Vanlig bjørk er et løvfellende tre som blir 10-20 meter høyt. Bjørka formerer seg med å slippe de karakteristiske pollenskuddene (vist på bildet). Disse blir sluppet i mai-juni, og det er svært mange som er allergiske mot denne type pollen.

Vanlig bjørk er nært beslektet med hengebjørk, og den blir ofte forvekslet med den. De synlige forskjellene er at vanlig bjørk har enkelt sagtakkede blader, små dunhår på årsskuddene og glatt never.

Grønland og Island er vanlig bjørk det mest utbredte treet.

Underarter, hybrider og varianter[rediger | rediger kilde]

Fjellbjørk eller arktisk bjørk (Betula pubescens ssp. czerepanovii) er en underart (Betula pubescens ssp. czerepanovii) av bjørk, og vokser i fjellregionen i hele Sør-Norge, i Nord-Norge også i lavlandet. I Norden vokser den i Finland, Sverige, Norge og på Island. Den danner tregrensen mot snaufjellet mange steder. Den blir inntil 8 meter høy, og er motstandsdyktig mot frost og vind i fjellet, hvor den former seg etter terrenget. Stammene kan være forvridd og hele kronen kan ha form av enten tre eller busk, til dels nesten krypende. Bladene er tjukke og om høsten får de en gul-rød farge.

Krypbjørk (Betula pubescens var. appressa) er en variant av bjørk, og 1 - 5 meter høy. Den er vokser på Island, og i det nordligste Norge, Sverige og Finland. Stammen og selve greinene er krypende langs bakken.

Hybrider med hengebjørk (Betula pubescens X pendula) forekommer i sjeldnere tilfeller.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.