Britisk Kamerun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kamerun gjennom tidende:

██ Tysk Kamerun

██ Britisk Kamerun

██ Fransk Kamerun

██ Republikken Kamerun

Britisk Kamerun (engelsk: Cameroons) var et mandatområde Storbritannia fikk tildelt av folkeforbundet. Området er nå delt mellom landene Nigeria og Kamerun.

Området som det nåværende Kamerun består av ble gjort krav på av Tyskland under kappløpet om Afrika i slutten av 1800-tallet. Under første verdenskrig ble området okkupert av britiske, franske og belgisk tropper, og ble etter krigen delt mellom Storbritannia og Frankrike som mandatområder av folkeforbundet i 1922. Det franske mandatet ble kjent som Cameroun og de britiske områdene var delt opp i Northern Cameroons og Southern Cameroons.

Fransk Kamerun ble selvstendig i januar 1960, og det ble planlagt selvstendighet for Nigeria samme året. Disse hendelsene førte til spørsmål om hva som skulle skje med de britiske områdene. Etter litt diskusjon (som hadde pågått siden 1959), ble det holdt en folkeavstemning i februar 1961. De nordlige områdene med muslimsk majoritet ville gå i union med Nigeria, og de sørlige områdene foretrakk opprettelse av en egen stat, Kamerun.